De top 10 vegan vriendelijke steden en 3 fijne recepten voor je op een rij

Het is World Vegan Day!

Het is vandaag World Vegan Day. Wist je dat dit hét startsein is voor een hele maand plantaardig eten? Hoewel steeds meer supermarkten hier op inspelen, kan het soms best lastig zijn om weer iets te bedenken. Laat staan als je naar een andere stad gaat. Daarom de top tien meest vegan vriendelijke steden en drie fijne recepten voor je op een rij

Top 10

Tijdens het onderzoek van Holidu werden er gegevens verzameld bij Happy Cow, een website die gespecialiseerd is in veganistische voeding. Om de top tien van Nederland te bepalen, werden het aantal veganistische restaurants én het aantal vegetarische restaurants (met vegan opties) afgewogen tegen het inwoners aantal van 37 steden in Nederland (met meer dan 75.000 inwoners). Enne, hieronder vind je de top 10 meest vegan vriendelijke steden van ons kikkerlandje. 

10. Alkmaar
9. Nijmegen 
8. Groningen
7. Eindhoven
6. Arnhem 
5. Rotterdam
4. Leiden
3. Utrecht
2. Den Haag 
1. Amsterdam 

Lees ook: Deze 10 etenswaren horen niet in je koelkast

Boterkoek 

Boterkoek is een guilty pleasure van velen. Wist je dat je de boter ook kunt vervangen door margarine?

Ingrediënten
Voor 12 personen

  • 250 g bloem
  • 225 g koude Blue Band voor koken, bakken en braden
  • 125 g witte basterdsuiker
  • citroenrasp van 1/2 citroen
  • 1 tl vanille
  • snufje zout
  • 2 el sojamelk
  • 1 el agavesiroop

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vet een bakblik of boterkoekvorm van 24 tot 26 centimeter in.
  3. Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten, behalve de sojamelk en de agavesiroop, toe. Kneed tot een samenhangend deeg.
  4. Druk het deeg in de vorm.
  5. Meng de sojamelk met de agavesiroop en bestrijk de bovenkant van het deeg met dit mengsel.
  6. Maak eventueel met een mes ruitjes of andere vormpjes in het deeg. Bak de boterkoek in 30 minuten gaar. 
  7. De boterkoek moet volledig afgekoeld zijn voor je deze serveert.

Romige pasta met paddenstoelen en vegan bechamelsaus

Ingrediënten
Voor 4 personen

  • 500 g tagliatelle
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 600 g gemengde paddenstoelen, gehalveerd
  • 2 el Blue Band Iedere Dag Vloeibaar

Voor de bechamelsaus

  • 30 g Becel band Iedere Dag vloeibaar
  • 30 g tarwebloem
  • 250 ml ongezoete sojamelk, koud
  • 2 el edelgistvlokken
  • Snufje nootmuskaat
  • 100 g vegan geraspte kaas (optioneel)
  • zout en peper (met mate)

Om te serveren

  • Verse peterselie
  • Geroosterde pijnboompitten

Bereidingswijze

  1. Verhit de vloeibare margarine en fruit hierin de knoflook en gesnipperde ui twee minuten.
  2. Voeg de paddenstoelen toe en bak nog 10 minuten mee. 
  3. Maak ondertussen de bechamelsaus door vloeibare margarine in een steelpannetje te verhitten. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde tot het eruitziet als nat zand. Voeg vervolgens geleidelijk de koude sojamelk toe. Blijf goed roeren. 
  4. Wanneer de saus indikt, voeg je de edelgistvlokken, nootmuskaat, vegan geraspte kaas en zout en peper toe. 
  5. Bereid de tagliatelle volgens de verpakking. 
  6. Schep de gekookte tagliatelle om in de bechamelsaus en voeg de paddenstoelen toe. 
  7. Serveer warm met verse peterselie en geroosterde pijnboompitten. 

Plantaardige Supreme Burger met Coleslaw en Guacamole 

Ingrediënten
Voor 4 personen

  • 4 maïsbollen
  • 4 Quorn Supreme Vegan Burgers
  • 100 g witte kool 
  • 1 venkel
  • 10 g kiemen
  • 10 el plantaardige yoghurt
  • 5 g bieslook, fijngesneden
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Zelfgemaakte guacamole 

  • 1 avocado
  • 1/2 chilipeper 
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 5 g koriander, fijngesneden
  • sap van 1/2 limoen
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op de grillstand.
  2. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Doe het vruchtvlees in een keukenmachine, samen met de chilipeper, de sjalot, koriander en het limoensap. Blend tot een egale guacamole, proef en breng op smaak met zout en peper.
  3. Snijd de witte kool en de venkel in fijne plakjes, bij voorkeur met behulp van een mandoline.
  4. Doe de fijngesneden witte kool en venkel in een kom en voeg hier de plantaardige yoghurt en bieslook aan toe. Roer alles goed door elkaar, proef en breng op smaak met zout en peper. 
  5. Verdeel de Supreme Vegan Burgers over het ovenrooster en bak deze 14 minuten onder de grillstand in de oven. 
  6. Verdeel de guacamole en de kiemen over de onderkant van de broodjes en leg hier de burgers op. Verdeel de zelfgemaakte coleslaw van witte kool en venkel over de burgers en leg hier de bovenkant van de broodjes op. Eetsmakelijk! 

Bron: Holidu, Quorn, Becel | Beeld: iStock, Becel, Quorn

Laatste nieuws