10 manieren om van je rookverslaving af te komen

Wees de verlangens te slim af.
10 manieren om van je rookverslaving af te komen

Stoppen met roken is enorm moeilijk. Het is een strijd die je met jezelf aan moet gaan en die soms onmogelijk lijkt om te winnen. Als je licht zoekt aan het eind van die donkere tunnel ben je hier aan het juiste adres. Wij geven jouw 10 manieren om de drang te weerstaan en al je tabaksverlangen achter je te laten.

Probeer nicotinevervangende therapie

Vraag je huisarts naar de nicotinevervangende therapie. De opties omvatten:

1. Voorschrift nicotine in een neusspray of -inhalator

2. Nicotinepleisters, kauwgom en zuigtabletten

3. Voorschrift niet-nicotinemedicijnen 

Kortwerkende nicotine vervangers - zoals nicotinegom, zuigtabletten, neussprays of inhalatoren - kunnen helpen de intense verlangens te overwinnen. Deze kortwerkende therapieën zijn over het algemeen veilig te gebruiken in combinatie met langwerkende nicotinepleisters of een van de niet-nicotinemedicijnen.

Lees ook: De 8 fases die je doormaakt als je na het stappen gaat eten

2. Vermijd oorzaken

De drang voor tabak is waarschijnlijk het sterkst in de situaties waarin je meestal een sigaret opstak. Zoals op feestjes of bars, of terwijl je je gestresst voelt of koffie drinkt. Identificeer die situaties en probeer ze volledig te vermijden of er doorheen te komen zonder gebruik te maken van tabak.

3. Vertraging

Als je het gevoel hebt dat je gaat toegeven aan je tabakverslaving, zeg dan tegen jezelf dat je eerst nog 10 minuten moet wachten en doe dan iets om jezelf af te leiden voor die periode. Probeer naar een openbare, rookvrije zone te gaan. Deze eenvoudige trucjes kunnen genoeg zijn om je verlangen naar tabak te laten verdwijnen. 

4. Kauwen

Geef je mond iets te doen om het verlang te bestrijden. Kauw op suikervrije kauwgom of hard snoepgoed. Knabbel op rauwe wortelen, selderij, noten of zonnebloempitten. Je mond bezighouden is vaak een grote stap in de goede richting.

5. 'Nog eentje'

Je zou in de verleiding kunnen komen om nog één laatste sigaret te roken om je verlangens te bevredigen. Je houdt hiermee jezelf voor de gek door het stoppen steeds weer uit te stellen. Eén leidt vaak tot meer en hierdoor val je weer volledig terug. 

6. Sporten 

Lichaamsbeweging kan je helpen om je af te leiden van het verlangen naar tabak en de intensiteit ervan te verminderen. Zelfs korte uitbarstingen van lichamelijke activiteit, zoals een paar keer de trap op en af rennen kunnen het verlangen doen verdwijnen. Ga wandelen of joggen.

7. Ontspanningstechnieken

Roken kan een manier zijn geweest om met stress om te gaan. Het verzetten tegen een het verlangen naar een sigaret kan zelf ook stressvol zijn. Je kunt dit verminderen door ontspanningstechnieken te beoefenen, zoals diepe ademhalingsoefeningen, spierontspanning, yoga, massage of het luisteren naar kalmerende muziek.

8. Vraag om versterking

Hulp zoeken bij familie en vrienden is voor veel mensen ongemakkelijk, maar het kan je echt een duwtje in je rug geven. Door te praten over je verslaving krijg je zelf een beter beeld over wat je beter kunt doen. 

9. Ga online 

Word lid van een 'online stoppen met roken' programma. Ook bestaan er allerlei blogs die steun kunnen bieden en allerlei tips geven. Leer hoe anderen met hun tabaksverslaving zijn omgegaan.

10. Herinner jezelf aan de voordelen

Schrijf op of zeg hardop waarom je wilt stoppen met roken en waarom je je verzet tegen het verlangen naar tabak. Zoals:

- Je beter voelen

- Gezonder worden

- Het schaden van je dierbaren door de rook

- Geld besparen

Onthoud, iets proberen om de drang te verslaan is altijd beter dan niets doen. En elke keer dat je je verzet tegen het verlangen, ben je een stap dichter bij een volledig rookvrij leven

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f69ad35c550e', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });