De wintertijd is ingegaan en dit gebeurt er met je lichaam

Wetenschappers zijn tegen het verzetten van de klok en dit is waarom.

In het Europees Parlement is er al een dikke discussie over gaande: moeten we af van die zomer- en wintertijd, of niet? Wetenschappers zijn tegen het verzetten van de klok en dit is waarom.

De klok ging achteruit en dit is wat men vindt

De wintertijd is net ingegaan en we hebben allemaal kunnen genieten van een heerlijk uurtje langer slapen. Bij sommige mensen zorgt dit voor vermoeidheid, slecht slapen en soms ook een slecht humeur. Waarom? Omdat onze ‘biologische’ klok in de war is. De chronobiologen, die ons biologisch systeem onderzoeken, zijn daarom stellig. Zij vinden dat we af moeten van de zomer- en wintertijd. 

Waarom voelen we ons anders door de wintertijd?

Hoe we ons voelen, heeft te maken met onze zogenaamde klokgenen. Deze genen hebben invloed op ons bio-ritme. Deze genen werken op een ritme van 24 uur, die verschillende seintjes (in de vorm van o.a. hormonen) afgeven aan onze hersenen. Dus met het verzetten van de klok, raken deze in de war en ontstaat er een verstoring.  

What to do

Mocht je je futloos en moe voelen door de wintertijd, dan schijnt dit binnen twee weken weer normaal te worden. Ga veel naar buiten, lees een boek in de avond in plaats van je smartphone, sta op dezelfde tijd op als normaal en eet op dezelfde tijd als normaal. Op die manier past jouw biologische klok zich zo snel mogelijk aan. 

Bron: Beau Monde | Beeld: Kinga Cichewicz

Laatste nieuws