Zo voorkom je sportblessures het best!

Rek en strek.

Lees ook

Als je fanatiek sport, ligt een blessure op de loer! Deze zes tips helpen je om een blessure te voorkomen.

1. Warming-up en cooling-down 

Begin je sportsessie altijd met een warming-up en eindig met een cooling-down. Door middel van een warming-up warm je je spieren op voordat je begint met trainen. Dit kan je al heel makkelijk doen, door bijvoorbeeld in wandeltempo te gaan lopen, voordat je aan je hardloop rondje begint. Een cooling-down draagt bij aan het herstel van je spieren. Rustig uitlopen na het hardlopen, stimuleert bijvoorbeeld de afvoer van de melkzuren die zich bij je spieren ophopen tijdens het rennen.

Lees ook: D├ęze 4 dingen kun je beter niet doen na je workout

2. Stretchen

Rek en strek! Een veel gemaakte fout is dat sporters stretchen voor de warming-up. Het is niet verstandig om dit te doen als je spieren nog koud zijn. Je kan het stretchen het beste na de training doen, als je spieren opgewarmd zijn. 

3. Braces


Het dragen van een brace kan je een hoop pijn en ongemak besparen. Een brace wordt gebruikt ter ondersteuning van je gewricht. 

4. Herstel

Als je vandaag een zware training hebt, is het verstandig dat je morgen een dag rust neemt. Het is belangrijk om minstens een dag rust te nemen tussen zware trainingen door. Beginnende trainers kunnen het beste twee hersteldagen nemen.

5. Logboek

Als je veel traint is het slim om een soort logboek bij te houden, waarin je je trainingen uitschrijft. Wanneer je klachten krijgt, is het makkelijk om te achterhalen wanneer je waarschijnlijk teveel of te hard getraind hebt. 

6. Ondergrond

Sport je veel buiten? Let dan goed op de ondergrond waarop je traint. Asfalt absorbeert bijvoorbeeld bijna niet. Zulke harde ondergronden kunnen blessures opleveren. Als je buiten traint, kan je daarom beter in het bos, op het strand of op het gras sporten. 

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook