5 tips om je thuis te voelen als je bij je partner intrekt

Zo maak je van je vriend(in)s huis ook je eigen plekje.

5 tips om je thuis te voelen bij je partner

Als jij en je partner beiden jullie studenten- of eenkamerappartement inruilen voor een groter appartement, is het makkelijk om er samen jullie eigen plek van te maken. Maar hoe maak je van je liefs huis ook jóuw thuis als je bij hem of haar intrekt? En wat zijn eigenlijk andere zaken om rekening mee te houden om je 100 procent op je gemak te voelen in je nieuwe omgeving?

Tips

Wanneer jij bij je partner intrekt die al maanden of misschien zelfs jaren in hetzelfde huis woont, kan het best lastig zijn om het ook te gaan zien als jouw huis. Gelukkig is het absoluut niet onmogelijk en met deze vijf tips voel je je binnen no time thuis bij je partner.

1. Spreek je verwachtingen naar elkaar uit

Voor jou kan het vanzelfsprekend zijn om een nieuwe bank aan te schaffen, maar je partner kan daar heel anders over denken. Hetzelfde geldt voor het huishouden. Misschien vindt je geliefde het voldoende om een keer per week te stofzuigen, terwijl jij dat het liefst elke dag ziet gebeuren. Spreek van tevoren je verwachtingen over het samenwonen uit om te voorkomen dat jullie naar elkaars verwachtingen moeten gissen.

2. Creëer samen een nieuwe ruimte

Psychotherapeut Emmy Crouter vertelt aan Well + Good dat jij en je partner moeten proberen om samen een nieuwe ruimte te creëren in de al bestaande ruimte. Klinkt ietwat zweverig, maar de psychotherapeut heeft daar een punt. In eerste instantie behoorde de gehele ruimte immers toe aan een persoon en dat moet veranderen. Crouter raadt daarom aan om de ruimte in te richten met een mix van bezittingen van jezelf en die van je partner. Nu gebeurt dit vaak gaandeweg vanzelf, maar voordat je bij je partner intrekt kun je van tevoren afspreken welke spullen jullie weggooien, welke spullen jullie houden en welke spullen jullie vervangen.

3. Bespreek jullie financiën

Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat stellen die net gaan samenwonen met name kibbelen over de financiën. Bespreek daarom van tevoren hoe jullie je geldzaken willen regelen. Gaan jullie beiden evenveel huur betalen? Of vinden jullie het logischer om dit naar ratio van het loon te doen? En hoeveel geld willen jullie eigenlijk uitgeven aan de wekelijkse boodschappen? Geld kan voor tricky situaties zorgen, dus plan een 'money date' in en maak het allemaal bespreekbaar.

4. Maak afspraken over grenzen

Je vriend of vriendin is dan wel degene bij wie je je altijd op je gemak voelt, maar het is alsnog belangrijk om afspraken te maken over elkaars grenzen. Het kan om kleine dingen gaan: zomaar de badkamer inlopen als jij net onder de douche staat, bijvoorbeeld. Maar het kan ook om grotere dingen gaan, zoals plotseling je schoonouders over de vloer krijgen. Het is het verstandigst om deze dingen te bespreken voordat je bij je geliefde intrekt, zodat er geen verkeerde verwachtingen ontstaan.

5. Check regelmatig hoe het gaat

Tijdens en na het verhuizen is het belangrijk om af en toe bij je lief te checken hoe het gaat. Het verhuisproces kan wel naar jouw wens verlopen, maar ook je lief moet het ermee eens zijn. Niet iedereen vindt het makkelijk om zijn of haar gevoelens tijdig uit te spreken en door hier regelmatig naar te vragen zorg je ervoor dat de verhuizing zo soepel mogelijk verloopt en jullie beiden blij zijn met het resultaat.

Lifestyle
  • Well + Good
  • Jack Sparrow