Wat is winteruitslag en wat kun je ertegen doen? 

Je huid kan heftig reageren op de droge en snijdende kou. 

Ervaar je momenteel rode plekken op je huid waartegen niet te smeren valt met vocht inbrengende crèmes? Dan kan het dat je te maken hebt met een winteruitslag. Hoe kom je precies aan zo’n rash en wat kun je doen om genezing te stimuleren?

Wat is het?

Een winteruitslag is geen officiële medische term, maar het komt erop neer dat je te maken hebt met een rode, ruwe, uitgedroogde en vlekkerige huid. Het ontstaat wanneer de huidbarrière beschadigt door koud weer.

De barrière van de huid kan daarnaast ook beschadigen wanneer je te vaak scrubt of wanneer de verwarming in huis overuren draait. Hierdoor kan vocht makkelijker uit de huid ontsnappen, waardoor je te maken krijgt met de zogenoemde winteruitslag. Je kunt de rash over je hele lichaam ervaren, maar het komt met name voor op het gezicht en de handen.

Trigger

Helaas kan een winteruitslag ook door andere zaken veroorzaakt worden en het is lastig om dat te achterhalen zonder een dermatoloog te bezoeken. “Het is niet altijd mogelijk om te achterhalen wat de trigger is, maar de verkeerde producten gebruiken kan het ook veroorzaken”, vertelt huidverzorgingsexpert Renée Rouleau aan Shape.

Arts Hadley King voegt eraan toe dat een winteruitslag ook eczeem kan zijn dat zich in de winter heftiger uit. In dit geval heeft iemand ook te maken met een schilferende huid.

Verzorgen en voorkomen

Wanneer je last hebt van een winter rash kun je het beste rustig aan doen met huidverzorgingsproducten. Stick with the basics, raadt Dr. King aan. Denk aan een milde gezichtsreiniging en aan vocht inbrengende crèmes met verzachtende ingrediënten. Volgens de dokter is met name jojobaolie waardevol voor de huid. Het voorziet de huid namelijk van vitamine D, E en omega-vetzuren.

Houd je huid daarnaast goed gehydrateerd, zodat het de gelegenheid krijgt om de huidbarrière te herstellen. Ook een huidolie kan het herstelproces ondersteunen. “Oliën stimuleren de huid om lipiden af te geven die nodig zijn voor het herstel”, aldus Rouleau.

Vermijden

Ook is het belangrijk dat je je huid niet overbelast met irriterende producten. Denk aan parfums of andere crèmes waar geuroliën aan zijn toegevoegd. Juist geparfumeerde producten kunnen de winteruitslag verergeren. Ook is het beter om crèmes met irriterende en uitdrogende ingrediënten als benzoylperoxide, retinoïde en hydroxycarbonzuur links te laten liggen.

Bron: Shape | Beeld: Linda Prebraza

Laatste nieuws