De rechtbank in Den Haag heeft vanochtend bepaald dat de avondklok per direct moet worden vervallen. Waarom? De avondklok is op basis van de noodwet ingesteld en volgens de rechter was er geen sprake van een noodsituatie. Wat dit precies betekent? We leggen het je graag uit.
Uitspraak
“De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan in de rechtszaak van Viruswaarheid tegen de staat waarin Viruswaarheid heeft gevraagd om de avondklok van tafel te halen”, vertelt een woordvoerder van de Haagse Rechtbank in een video op social media. De rechter heeft vandaag besloten dat de avondklok inderdaad moet worden opgeheven.
“De maatregel van de avondklok is gebaseerd op een wet die bedoeld is voor superspoedeisende gevallen. Denk aan een dijkdoorbraak, aan gevallen waarin de regering niet eerst met het parlement kan overleggen om een wet op te stellen.” Dat was hier niet het geval, legt hij uit. “Over de maatregel van de avondklok was al gesproken en gedebatteerd met de kamer. Dat verhoudt zich niet meer tot superspoed.”
Juiste wet
Uiteraard heeft de rechter wel gekeken naar de bijzondere context van deze maatregel. “De rechter heeft overwogen dat er sprake is van een pandemie, van een virus dat muteert en van grote druk op de zorg. Het is een tijd van grote zorg en moeilijke beslissingen. Maar juist ingrijpende maatregelen, zoals de avondklok, die moeten wel op de goede wet gebaseerd zijn”, sluit de woordvoerder af.
Reactie
Minister Grapperhaus van Justitie laat weten dat hij de uitspraak van de rechter gaat bestuderen. Wat de directe gevolgen zijn van het besluit van de rechtbank, is nog onduidelijk. Het is ook nog onbekend of deze uitspraak van invloed is op de boetes die eerder zijn opgelegd bij overtreding van de avondklok.
Staat moet avondklok laten vervallen #uitspraak https://t.co/8V0GWuLXwq pic.twitter.com/LmZAS1Bkqk
— Rechtbank Den Haag (@HaagseRechtbank) February 16, 2021
- Tips en Weetjes
- iStock, Twitter