Spoedwet avondklok gaat vandaag al naar Tweede Kamer

Tot vrijdag blijft de avondklok hoe dan ook van kracht.

De rechtbank in Den Haag oordeelde gisteren dat de avondklok per direct moest komen te vervallen. Na deze uitspraak ontstond behoorlijk wat verwarring. Inmiddels is bekend dat de avondklok tot ten minste vrijdag van kracht blijft. Over een eventuele nieuwe spoedwet – waarmee de curfew kan blijven bestaan – stemmen de Eerste en Tweede kamer deze week.

Besluit rechter

De Haagse rechtbank oordeelde gisteren dat de avondklok niet op de juiste wijze tot stand is gekomen. De wet die is gebruikt om de maatregel in te voeren, mag namelijk alleen ingezet worden bij echte spoed, wanneer er geen tijd is om te overleggen met de Tweede Kamer. Dat was volgens de rechter niet het geval. Even leek het erop dat de avondklok per direct kwam te vervallen, maar dat is niet gebeurd. Het demissionair kabinet tekende namelijk direct een hoger beroep aan en kreeg toestemming om de uitspraak van dit hoger beroep af te wachten. Daardoor blijft de maatregel in ieder geval tot vrijdag bestaan.

Nieuwe spoedwet

Er is een kans dat de avondklok ook na vrijdag van kracht blijft. Dat is niet alleen afhankelijk van de rechtbank, maar ook van de Eerste en Tweede Kamer. Gisteren is er namelijk direct een nieuwe wet voorbereid. De Raad van State geeft vandaag advies over deze wet. Daarna zal hij in de Tweede Kamer worden besproken. Ook dat staat al voor vandaag op de planning. Morgen zou de nieuwe spoedwet dan al bij de Eerste Kamer kunnen liggen. Als de Eerste Kamer de wet ook aanneemt, blijft de avondklok bestaan. Het is nog niet zeker of dit ook zal gebeuren.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws