doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

5 bizarre feitjes over je lichaam die je waarschijnlijk nog niet wist

Waarom je gezichten minder goed herkent naarmate je ouder wordt 

Die zwaaiende vrouw aan de overkant van de straat? No clue. 
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
gezichten minder goed herkennen

Voor velen is het geen rocket science om de gezichten van geliefden te herkennen. Je zus die ietsjes verderop staat? No problem. De familiar-ish man die twee meter van je vandaan staat en opeens enthousiast jouw naam roept, dat is een ander verhaal.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Lastiger herkennen

Naarmate je ouder wordt, is het steeds lastiger om gezichten te herkennen. Leuk is het niet, maar eigenlijk best logisch. Hoe ouder je wordt, hoe meer mensen je leert kennen en hoe lastiger het voor je brein wordt om te onthouden wie wie ook alweer is.

“Als het op gezichten aankomt, moet je de hersenen eigenlijk zien als een slim apparaat met een beperkte hoeveelheid opslag”, vertelt neuropsycholoog Dr. Sanam Hafeez aan Bustle. Daarnaast piekt je brein op je dertigste wanneer het op het herkennen van gezichten aankomt. Helpt ook niet bepaald mee.

Gezichtenblindheid 

Grote kans dat je er nog nooit van hoorde, maar gezichtenblindheid is een ding. Deze kwaal wordt ook wel prosopagnosie of gezichtsagnosie genoemd. Mensen die dit hebben kunnen gelaatstrekken van andere mensen niet herkennen, en hoewel het geen bekend begrip is, kampt 1 op de 50 mensen hiermee.

Dat je sommige mannen of vrouwen steeds (vaker) met elkaar verwart, betekent overigens niet dat je gezichtsagnosie hebt. Ook andere factoren spelen een rol in het wel of niet herkennen van iemands gezicht. Soms was iemand gewoon, well, niet interessant genoeg, zo legt assistent-professor aan het Mesulam Cognitive Neurology and Alzheimer's Disease Center Dr. Tamar Gefen uit. In dat geval ‘codeert’ je brein het niet in je geheugen, waardoor je ze niet herkent. Iemand kan jou daarentegen wel interessant genoeg gevonden hebben en jouw gezicht wel hebben onthouden. Awkward.

Niets zorgelijks

Leuk is het niet om iemands gezicht niet te herkennen, maar zorgelijk is het gelukkig ook niet. Het heeft niet zozeer te maken met iets degeneratiefs”, verzekert Dr. Hazeef. “Het verminderde vermogen om nieuwe gezichten te onthouden heeft eerder te maken met geheugenoverbelasting.”

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');