Dit zijn de versoepelingen van het demissionair kabinet op een rij

De avondklok blijft, maar daar komen andere versoepelingen voor terug.

verruimingen

Tijdens de persconferentie gisteravond kondigde demissionair premier Mark Rutte aan dat de avondklok van kracht blijft. Ook kondigde hij enkele verruimingen aan. Niet zozeer omdat de cijfers het toelaten, maar omdat de rek – met name bij jongeren – eruit is. Hier de versoepelingen en geldende maatregelen op een rij.

Maatregelen

Gisteren werden vier grote versoepelingen aangekondigd. Wel benadrukte Rutte dat we hiermee 'meer risico' nemen. De demissionair minister-president uitte dat de verruimingen mogelijk zijn zolang iedereen zich aan de overige maatregelen blijft houden. Was je handen vaak, houd anderhalve meter afstand, draag een mondkapje en werk zoveel mogelijk thuis. Ook blijft de avondklok van kracht tot in elk geval de ochtend van 15 maart.

Eerder liet Rutte nog weten dat de maatregel van de avondklok bovenaan de lijst stond om te schrappen, maar hier kwam het demissionair kabinet dus op terug. De avondklok blijft, zodat op andere vlakken wel versoepelingen kunnen plaatsvinden.

Verruimingen

Na 2 maart worden een aantal dingen weer mogelijk. De versoepelingen zijn er voor een deel op gericht om het leven voor jongeren weer wat positiever te maken. Onlangs stelden experts al vast dat het met jongeren mentaal steeds slechter gaat. Fysiek onderwijs moet voor hen weer een goed steuntje in de rug zijn. Na 2 maart mogen de middelbare scholen en het MBO daarom weer deels open. Ook mogen jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar weer teamsporten beoefenen.

Ook alle contactberoepen mogen weer aan de slag. Hier geldt echter een uitzondering: sexwerkers mogen hun werkzaamheden nog niet oppakken.

De laatste versoepeling luidt dat winkelen op afspraak mogelijk moet worden. Dit moet vooral bij kleine ondernemers druk van de ketel halen. Rutte zei hierbij dat ze met grotere winkels nog in gesprek zijn over aanvullende steun.

Kritiek

De laatste keer dat we echte versoepelingen zagen, was in juni vorig jaar. Toen waren er nauwelijks besmettingen en positieve tests. De versoepelingen vallen daarom niet bij iedereen goed, gezien de besmettingen een stijging laten zien. “De logica van deze strategie ontgaat me", stelt Alma Tostmann, epidemioloog bij het Radboudumc, tegenover NOS. "Ik snap dat het kabinet mensen tegemoet wil komen, maar het uitgangspunt is een stijging in cijfers en aanhoudend stabiele ziekenhuiscijfers.” Ook epidemioloog Amrish Baidjoe laat zich kritisch uit. “Het is wel duidelijk dat de versoepelingen politiek gemotiveerd zijn. Dit is met vuur spelen. Er is veel meer tussen open en dicht.”

Lifestyle
  • NOS, Tips en Weetjes
  • BrunoPress