Werkt een tijdelijke break in een relatie nu wel of niet? 

Hint: vaak is het niet de oplossing.

Van je partner houden, maar altijd maar ruziën. Het klinkt niet als de perfecte fundatie voor een relatie. In zo’n geval kiezen stellen er weleens voor om een pauze in te lassen, maar is zoiets eigenlijk wel een goed idee?

Vaak geen goed plan

Therapeut Jenn Mann windt er geen doekjes om. “Als psychotherapeut ben ik er geen fan van als stellen een ‘pauze’ inlassen”, schrijft ze op InStyle. “In een jonge relatie is het vaak een teken van onvolwassenheid, incompatibiliteit of slechte impulscontrole”, vervolgt ze. De beste manier om te groeien in je relatie is volgens Mann om problemen aan te pakken.

Hoe pak je problemen aan als jij en je partner al langere tijd over precies dezelfde dingen kibbelen? Volgens Mann is het dan een goede eerste stap om in relatietherapie te gaan. Gedurende zes maanden elke week een sessie, om precies te zijn. “Het helpt mensen om hun relatie anders te gaan zien, om nieuwe dingen te leren, om communicatie te verbeteren en om erachter te komen wat hun triggers zijn.”

Verkeerde beweegredenen

Volgens Mann zijn er maar enkele gevallen waarin een break daadwerkelijk een goed idee is. De therapeut vindt echter dat velen om de verkeerde redenen een pauze inlassen. “Ik heb te vaak gezien dat stellen het gebruikten als manier om wraak op hun partner te nemen. Dit is wreed en helpt nooit om een relatie te genezen.”

Ook zag de therapeut het vaak gebeuren dat iemand een relatie eigenlijk niet durfde te beëindigen en dus maar met een break op de proppen kwam. Ook dat raadt ze mensen af. “Het verlengt de pijn en het lijden.”

Dan heb je ook nog de mensen die eigenlijk niet goed alleen durven te zijn. Zij lassen volgens Mann een break in, zodat ze vast op zoek kunnen naar hun volgende vriend of vriendin. Daarnaast gebeurt het ook nog dat mensen willen ontdekken of het gras groener is aan de overkant. Het zou bijna niet gezegd hoeven worden, maar ook dat is geen puik plan.

Uitzondering

Mann benadrukt dat een pauze vaak niet de juiste beslissing is, maar in een enkel geval kan het wel helpen. Zo kan een stel er baat bij hebben als ze constant vechten, met name als er kinderen in het spel zijn. Op deze manier kunnen partners beiden kalmeren, omdat ze zich niet meer in een stressvolle en soms zelfs vijandige omgeving bevinden.

“In dit soort situaties kan het nuttig zijn als een persoon tijdelijk ergens anders gaat wonen.” Wel benadrukt Mann dat regels rondom monogamie niet verbroken mogen worden in deze periode. “Het is belangrijk dat mensen doorgaan met werken aan hun relatie, tot ze weer de vaardigheden hebben opgebouwd om op een prettige manier samen te wonen. Het belangrijkste is dat stellen samen aan hun relatie willen werken.”

Tips voor als je die break dan toch inlast

Denk je dat een pauze inlassen je relatie goed zal doen? Houd je dan aan een paar basisregels om te voorkomen dat het van kwaad naar erger gaat. Wees duidelijk over welke regels jullie aan de break verbinden, bespreek wat jullie beiden willen behalen met de break en bepaal hoeveel contact jullie nog zullen hebben.

Ook niet onbelangrijk: stel een deadline. Het grootste verschil tussen een pauze en een break-up is dat jullie weer bij elkaar willen komen. Als jullie dan weer samen komen, moet er sowieso veel gepraat worden en dan weten beide partijen wanneer dit moment komt.

O, en houd jullie relatiepauze ook privé. Het trekt alleen maar drama aan als jullie het aan de grote klok hangen.

Bron: InStyle | Beeld: iStock

Laatste nieuws