De pandemie houdt de wereld in haar greep. Zo heeft het voor velen een grote impact op het sociale leven en de mentale gezondheid. Maar wat je je waarschijnlijk niet realiseert, is dat deze spanning ook impact kan hebben op je menstruatie. Say what?! We leggen het je uit.
Fysieke stress
Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de deelnemende vrouwen (52,6 procent) tijdens de pandemie een verandering in haar cyclus heeft ervaren. Dit heeft er hoogstwaarschijnlijk mee te maken dat het coronavirus onzekerheid en een gedwongen isolement met zich meebrengt, wat bij velen weer tot een verhoogd stressniveau heeft geleid. Ondanks dat je deze stress misschien niet mentaal ervaren hebt, kan je lichaam wél deze signalen afgeven. Enne, fysieke stress is iets waar je ook gehoor aan zou moeten geven.
Onderzoek
Het onderzoek van gezondheidsbedrijf Orreco Ltd in samenwerking met sportwetenschappers aan de Britse universiteiten Loughborough, Lincoln, Nottingham, wees uit dat stress de belangrijkste factor is die bijdraagt aan veranderingen in de menstruatiecyclus. Welke symptomen de deelnemers ervoeren? De meesten waren psychosociaal. Zo gaf 59,3 procent aan een gebrek aan motivatie te hebben, 53,1 procent had moeite met focus en 54,9 procent gaf aan minder concentratie te hebben.
Maar ook stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, zich emotioneel voelen, zich zorgen maken en snel afgeleid worden werd door meer dan de helft van de deelnemers aangegeven.
Gezondheid
Hoewel deze studie nog niet gebruikt kan worden voor klinische doeleinden, lijken deskundigen hetgeen wat ze al een tijdje vermoeden nu ook te kunnen bevestigen. "Stress kan zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid beïnvloeden. Voor mensen die menstrueren, kan stress ook invloed hebben op de menstruatie", zegt Dr. Sarah Toler tegen Red.
Als je menstruatie vertraagd is of zelfs helemaal uitblijft, kan dit een teken zijn van stress. "Stress activeert een hormonale route in het lichaam." Even heel kort door de bocht gezegd: deze hormonale route kan uiteindelijk je cyclus verstoren. Wel merkt Dr. Toler op dat er nog weinig wetenschappelijk onderzoek is die een direct verband aantoont tussen stress en de verstoring van de menstruatiecyclus. Hoe dit komt? Er spelen vaak nog andere ingrijpende factoren mee. In ieder geval kan het geen kwaad om je eigen huisarts te raadplegen als je menstruatie erg onregelmatig is of zelfs uitblijft.
- Redonline UK
- iStock