Science says: dromen kunnen je herinneringen beïnvloeden 

Die ene levendige herinnering bleek soms toch niet helemaal waarheidsgetrouw.

Terwijl jij zeker weet dat jij iets correct herinnert, kan een vriendin, kennis of familielid beweren dat het helemaal niet zo ging. Soms is het maar lastig om te bepalen wat nu echt is en wat niet. En het zou maar zo kunnen dat je dromen de schuldige zijn.

Onjuiste herinneringen 

Dromen kunnen daadwerkelijk een invloed hebben op hoe jij dingen herinnert. Droomanalist Lauri Loewenberg legt aan Bustle uit dat onze hersenen herinneringen kunnen vervormen door onze natuurlijke vooroordelen en door invloeden van buitenaf. Ons brein kan zelfs nieuwe herinneringen creëren!

Zo kan het dat je een keer getuige was van een overval en dat jij je herinnert dat de overvaller blond haar had, terwijl diegene daadwerkelijk bruin haar had. Soortgelijke mix-ups kunnen ook plaatsvinden wanneer we slapen.

Hoe het werkt:

Foutieve herinneringen kunnen volgens psycholoog Nancy Irwin een manier zijn om te dealen met een onopgelost trauma. “’s Nachts zoekt je geest naar aanwijzingen en antwoorden. Het is zeker mogelijk dat de hersenen de lege plekken invullen of dat het geheugen iets codeert als verklaring.”

Ook kan het dat je hersenen semi-valse herinneringen creëren om je zo te beschermen tegen emotionele pijn, een verschijnsel dat zich overigens ook kan voordoen als je niet slaapt. “Het onderbewustzijn kan een trauma veranderen of herschrijven om de herinnering ongevoelig te maken, zodat je in vrede kunt leven”, legt Loewenberg uit. Ook onderzoek wijst dit uit. Het blijkt dat neuronen angstige herinneringen kunnen herprogrammeren, zodat je je veilig(er) voelt.

Daarnaast kunnen dromen je herinneringen ook veranderen wanneer je helemaal niet te maken hebt met onverwerkte, pijnlijke gebeurtenissen. Valse herinneringen zijn daarom meestal behoorlijk alledaags. In je droom een eenhoorn zien verwar je niet snel met een daadwerkelijke herinnering. Het kan daarentegen wel gebeuren dat een bepaald gesprek met een geliefde wat anders verliep dan jij dacht.

Hoe herken je het verschil?

Het is helaas niet altijd mogelijk om te achterhalen of iets een echte herinnering was of een false herinnering. Wel zijn er tekenen die erop kunnen wijzen dat je iets droomde. Bijvoorbeeld wanneer je dat déjà vu-gevoel ervaart. Als je het gevoel hebt dat je iets al eens eerder meemaakte, kan dat zijn omdat je zoiets ervoer in je droom.

Ervaar je vaak die zogenoemde déjà vu-momenten? Dan zou je een dagboek bij kunnen bijhouden waarin je elke ochtend schrijft over je dromen. Schrijf zoveel mogelijk details op en stel het niet uit tot een later moment op de dag. Al binnen enkele minuten na het opstaan kan je droom al vervagen.

Bron: Bustle | Beeld: iStock

Laatste nieuws