Zo lang kan het coronavirus op je kleding overleven

Er zit een verschil tussen de verschillende stoffen.

Dat we meer over het coronavirus weten dan vorig jaar, is duidelijk. Zo is er nu ook onderzoek gedaan naar het virus en stoffen. Want kan het via kleding worden overgegeven? Wat blijkt: er zitten grote verschillen tussen hoe lang het virus kan overleven op je favoriete items. Dit heeft alles te maken met wat voor soort stof het is.

Corona op kleding

Nu we allemaal zo bewust bezig zijn met handen wassen en mondkapjes dragen, zijn we ons ook extra bewust van alle dingen die we in een dag aanraken. Van liftknopjes tot deurklinken en van telefoons tot kledingstukken. Juist, je leest het goed. Ook op kledingstukken kan het virus overleven. Er is door een Universiteit in Leicester onderzoek gedaan naar of en hoe het virus kan overleven op je kleding. Het belangrijkste verschil blijkt te zitten in het materiaal van je kleding.

Onderzoek

In Engeland heeft de Leicesterse universiteit De Montfort University een onderzoek gedaan naar hoe het virus overleeft op kleding. Hiervoor hebben ze speciaal gekeken naar kleding die mensen in de gezondheidszorg dragen. Wat blijkt: het virus kan tot wel 72 uur overleven op bepaalde stoffen én is op die manier ook overdraagbaar. Dokter Katie Laird, hoofd van de onderzoeksgroep, zegt: “Ons onderzoek toont aan dat drie van de meest gedragen stoffen in de gezondheidszorg een besmettingsrisico vormen voor het virus.”

Meest besmettelijke stoffen

Met stip op één staat polyester. Hierop kan het virus tot wel 72 uur overleven. Hierna volgt kleding die van 100 procent katoen is gemaakt, waarop het virus tot wel 24 uur kan blijven zitten. Een mix van polyester en katoen werkt nog het beste: hierop blijft het virus maar zes uur zitten. Voor mensen die niet in de gezondheidszorg werken heeft Laird gelukkig geruststellend nieuws: zo lang je geen dicht contact hebt met coronapatiënten, valt dat besmettingsrisico voor je kleding heel erg mee.

Heet wassen?

Het blijkt dat veel mensen in de zorg, die dus in de frontlinie tegen het virus vechten, hun kleding vervolgens thuis heet uitwassen, maar dat heeft lang niet altijd nut. Laird vertelt: “Dit neemt niet het risico weg dat besmette kleding vormt. Sporen van het virus kun je namelijk achterlaten in de auto of op oppervlakten thuis voor je het uniform wast. Wij raden dus aan om uniforms op locatie of industrieel te laten wassen. Zo hoeven mensen in de gezondheidszorg zich geen zorgen te maken dat ze het virus mee naar huis dragen.”

Bron: Tips en Weetjes, Twitter | Beeld: BrunoPress, Twitter

Laatste nieuws