Is het mogelijk dat je acne kunt krijgen van stress?

Een expert legt het uit.

Lees ook

In stressvolle tijden kun je behoorlijk wat lichamelijke kwalen ervaren. We denken hierbij vaak aan hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid, maar kun je van stress eigenlijk ook andere ongemakken ervaren, zoals acne?

Reactie op stress

Acne is een van de meest voorkomende skin conditions. In de leeftijdscategorie 12 tot en met 24 jaar krijgt 85 procent ermee te dealen. Hierna neemt de huidaandoening af, maar toch zeker 12 procent van de vrouwen heeft er op latere leeftijd alsnog last van. Dat velen ermee dealen, betekent helaas niet dat er een one size fits al oplossing voor is. Dat wat de acne veroorzaakt verschilt namelijk per persoon. It made us wonder, kan stress ook acne veroorzaken?

Dermatoloog Dr. Caroline Robinson windt er geen doekjes om. Ja, stress kan bijdragen aan acne, zo vertelt ze aan Refinery29. Het lichaam reageert nu eenmaal op onze emoties en acne kan een uiting daarvan zijn.

Stressniveau

“In de loop der jaren is een sterk verband tussen stress en acne vastgesteld. Uit onderzoeken weten we dat acne kan optreden of verergeren tijdens stressvolle gebeurtenissen”, vertelt Robinson. De dermatoloog legt uit dat het stressniveau de aanmaak van androgenen kan stimuleren, een mannelijk hormoon dat acne kan verergeren. Daarnaast maakt je lichaam cortisol aan tijdens stressvolle tijden en dit maakt dat je lichaam gevoeliger wordt voor ontstekingen.

Kamp je momenteel met stress en wil je achterhalen of dat de reden is achter je acne breakout? Dan is er een aantal kenmerken die daarop kunnen wijzen. Dr. Robinson legt uit dat stress gerelateerde acne vaak op de onderste helft van je gezicht verschijnt en het vaak met ontstekingen gepaard gaat.

Behandelen

Er zijn verscheidene dingen die je kunt doen om acne te kalmeren. Je doet er goed aan om een reiniger te gebruiken die salicylzuur of een alfahydroxyzuur bevat. Enkele voorbeelden hiervan zijn melkzuur of glycolzuur. Deze zuren gaan de overmatige olieproductie van de huid tegen, wat voorkomt dat je poriën verstopt raken. Ook zouden cleansers met ingrediënten als tea tree oil en oregano helpen.

Klinisch schoonheidsspecialiste Danielle Gronich raadt daarnaast lotions met uitdrogende ingrediënten zoals alcohol af. Producten met retinoïden zou de schoonheidsspecialiste daarnaast mondjesmaat gebruiken om te voorkomen dat irritatie optreedt. Ook is het een big no om je gezicht met heet water te wassen. “Het is verschrikkelijk voor zowel veroudering als acne”, stelt ze. “Hitte veroorzaakt dagelijkse ontstekingen en die verwonden littekenweefsel opnieuw, wat het genezingsproces verstoort.”

Bron: Refinery29, Huidtherapei | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook