6 tips om jezelf te ‘verkopen’ tijdens een sollicitatiegesprek

Zodat je die toffe baan binnensleept.

Jezelf 'verkopen' tijdens een sollicitatiegesprek is en blijft voor velen een lastige opgave. Er is ook veel om rekening mee te houden tijdens je één-op-één interview, vooral als het je toekomst kan bepalen. Want wat moet je aan en wat zijn je sterke punten? Hieronder zes tips hoe je jezelf verkoopt en je die ene baan binnen kunt slepen.

1. Wees op tijd

Op tijd komen zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar toch lukt het lang niet iedereen. Vooral nu de meeste sollicitatiegesprekken vanuit je huis plaatsvinden. Enne, ook als je een virtueel interview hebt is het belangrijk om 'eerder aanwezig' te zijn. “Het is nuttig om van tevoren in te loggen om ervoor te zorgen dat je bekend bent met de functionaliteit van het programma, de microfoon en de camera”, vertelt loopbaancoach AJ Vollmoeller aan HelloGiggles.

Heb je wél een persoonlijk sollicitatiegesprek op kantoor? Dan raadt de loopbaancoach aan om de dag voordat het gesprek plaatsvindt er naar toe te reizen, zodat je het op de dag zelf goed kunt vinden.

2. Doe onderzoek

Loop nooit een sollicitatiegesprek binnen zonder iets over het bedrijf te weten. Doe je huiswerk en laat zien dat je verder dan alleen de homepage van de website van het bedrijf gekomen bent. “Zorg ervoor dat je een grondige kennis van het bedrijf hebt en bedenk hoe je hier precies aan kunt bijdragen”, geeft loopbaancoach Julia Lynch aan.

3. ‘Dress to impress’

Hierbij is het vooral belangrijk om je te kleden voor de baan die je graag wil, in plaats van de baan die je op dit moment hebt. Hoewel je een boek niet beoordeeld op zijn kaft, ook niet tijdens een sollicitatiegesprek, is het belangrijk dat je je wel professioneel aankleedt. “Zelfs als de plek waar je solliciteert niet superprofessioneel is, is het belangrijk om je altijd professioneel te kleden voor een gesprek”, aldus Vollmoeller.

4. Onderscheid

Houd ingedachte dat je niet de enige bent die op sollicitatiegesprek komt. Bedenk daarom waarom jij een aanwinst bent voor het bedrijf en waarom ze jou dus zouden moeten aannemen. En volgens carrière- en levenscoach, Kyle Elliot, is het daarnaast belangrijk dat je deze punten op een krachtige en bondige manier met elkaar verbindt. “Maak het de interviewer gemakkelijker door te benadrukken wat jou onderscheidt van de andere mensen die voor deze functie solliciteren. Wees specifiek met je voorbeelden.”

5. Stem je cv af op de baan waarvoor je solliciteert

Net zoals je je sollicitatiebrief op maat moet maken, zou je dat ook met je cv moeten doen. “Als er aan je wordt gevraagd om je cv door te nemen, zorg er dan voor dat je van elke baan ten minste twee of drie hoogtepunten benoemt”, geeft Vollmoeller aan. Waarom vraag je je af? “Dit laat zien dat je niet alleen naar je werk gaat, je werk doet en dan weer vertrekt, maar ook dat je het niet erg vindt om je extra in te spannen.”

6. Weet tenminste drie sterke punten

Bijna elke interviewer zal aan je vragen wat je sterke punten zijn, wees hier dus op voorbereid. Waarom je er juist drie zou moeten benoemen? Volgens Lynch is dit omdat groepen van drie, gebaseerd op de 'regel van drie', organisatie en efficiëntie uitstralen. “Kandidaten kunnen aan het begin hun drie sterke punten benoemen, zodat de interviewer op elk van deze drie punten kan ingaan.”

Bron: HelloGiggles | Beeld: iStock

Laatste nieuws