Blijf je bij je huidige werkgever vanwege de pandemie? Met deze 3 tips houd je het vol

You're not the only one.

Op dit moment leven we al een jaar met het coronavirus. Maskers, social distancing en thuiswerken zijn het nieuwe normaal geworden. Grote kans dat je carrièreambities hierdoor even op hold staan. Enne, je bent niet de enige die dit doet.

Onderzoek

Volgens een LinkedIn enquête is gebleken dat een meerderheid van de respondenten ervoor kiest om hun huidige baan aan te houden, zelfs als zij die het liefst zouden willen verlaten. De belangrijkste reden? Een vast salaris en het stabiel houden van de huishoudfinanciën. Maar ook het profiteren van bedrijfsvoordelen, het willen afwachten van de pandemie op een gunstiger arbeidsmarkt en geen tijd of energie hebben om zich te richten op een carrièreswitch werden opgegeven als redenen.

Beangstigend

Wanneer 'overleven' centraal staat, wordt de jacht op een betere kans vaak op de lange baan geschoven. Ook gediplomeerd psycholoog Cicely Horsham-Brathwaite, geeft aan HuffPost aan dat ze deze verschuiving in behoeften bij haar cliënten heeft gezien.

“Mensen zijn zo gestrest dat de gedachte om een baan te zoeken of naar een ander bedrijf te gaan dat onbekend is, beangstigend is. Een inkomen hebben zodat je je leven kunt leiden, staat nu erg in het middelpunt”, aldus de psycholoog.

Hoe houd je het dan wél vol?

Zeg je het liefst per direct je baan op, maar kun je je dit niet permitteren tijdens de pandemie? We've got your back! Met onderstaande tips houd je het vol.

1. Plan vooruit
Dat je je baan niet per direct kunt verlaten, betekent niet dat je bij de pakken moet neerzitten. Update je cv, schrijf alvast een sollicitatiebrief en netwerk met mensen die de loopbaan hebben die jij ook graag zou willen. Vraag jezelf af wie je bent, waar je zou willen zijn en wat je sterke punten zijn. Een goede vooorbereiding is het halve werk!

2. Vergelijk jezelf niet met wie je was voor de pandemie
Pas je aan en experimenteer met wat werkt. Herstel je definitie van wat goed werk betekent tijdens een pandemie. Soms betekent dit dat je 'goed genoeg' moet accepteren als nieuwe werknorm.

“Het is niet nuttig om jezelf verder te pushen dan waartoe je in staat bent, maar plan periodieke check-ins met jezelf in”, adviseert Horsham-Brathwaite. Waarom vraag je je misschien af? Om te checken of je huidige niveau voldoening geeft en kan worden voortgezet. Zo niet, kijk dan of je iets meer gas kunt bijgeven.

3. Erkenning
Verlies van interesse in de wereld om je heen, kan een teken zijn van een burn-out en zelfs een depressie. “Als je je werk zonder enige betekenis of betrokkenheid verricht, erken dan dat je misschien gevoelens mist die bijdragen aan een algeheel gevoel van welzijn”, zegt de psycholoog. “Geef jezelf toestemming om te genieten. Je voldoening hoeft niet alleen te komen van hoe je presteert op je werk.”

Bron: HuffPost | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws