Dit zijn de versoepelingen en maatregelen voor je op een rij

Het gaat om 'correcties en kleine aanpassingen'.

Lees ook

Maandagavond maakte demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie duidelijk dat het nog te vroeg is voor grote versoepelingen. Maar hij maakte tóch enkele 'correcties en kleine aanpassingen' in de bestaande maatregelen. Wat er vanaf 16 maart weer kan én welke regels blijven gelden? We zetten het voor je op een rij.

Buiten sporten en zwemles

Rutte had vooral op sportvlak en voor grotere winkeliers een positieve boodschap. Zo mogen kinderen tot en met 12 jaar vanaf 16 maart weer naar zwemles en mogen ook volwassenen weer buitensporten in groepsverband, met een maximum van vier personen. Eerder waren dat nog enkel volwassenen tot 27 jaar.

Winkelen

Ook winkeliers krijgen iets meer ruimte. Sinds een paar dagen mogen zij weer beperkt open: per winkel kunnen er op afspraak twee mensen per etage binnen zijn. Veel winkels die letterlijk meer ruimte hebben, vinden dit oneerlijk. Daarom heeft het demissionaire kabinet nu besloten dat er vanaf 16 maart op basis van winkeloppervlakte berekend gaat worden hoeveel klanten naar binnen mogen. Hierbij geldt dat er per 25 vierkante meter één klant binnen mag zijn, met een maximum van vijftig klanten per winkel.

Rijexamens en bezoekers verpleeghuizen

Daarnaast kunnen mensen die voor hun werk een voertuig moeten besturen vanaf volgende week weer theorie-examen doen. Ook kondigde Rutte een kleine versoepeling aan voor verpleeghuizen. Bewoners die gevaccineerd zijn, mogen vanaf 16 maart twee bezoekers per dag ontvangen.

Avondklok

Waar Rutte eerder nog zei dat de avondklok een maatregel was “die je echt als eerste in de vuilnisbak wilt gooien”, blijft de avondklok ook na 16 maart nog gelden. Tot de ochtend van 31 maart, om precies te zijn. Volgens Rutte zorgen deze avondklok en het maximumaantal van één bezoeker thuis per dag ervoor dat de coronabesmettingen onder controle blijven. Wel gelden er tijdens de verkiezingen, 15, 16 en 17 maart, enkele uitzonderingen voor de avondklok. Kun jij enkel na negen uur ‘s avonds je stem uitbrengen? Dan kan dat gewoon. Ook vrijwilligers die meehelpen bij de verkiezingen mogen na dat tijdstip op straat zijn. Het volstaat dan om tegen politie of handhavers te zeggen dat je bij een stembureau vandaan komt.

Horeca

Ondertussen snakt de horecasector naar wat meer lucht, maar voor horecaondernemers verandert er vooralsnog niets. Wel gaven Rutte en De Jonge wat perspectief voor de nabije toekomst. Als de besmettingscijfers de goede kant op gaan, het R-getal rond de 1 blijft en de bezetting op de ic’s stabiel is, kunnen de terrassen vanaf 31 maart weer open. Onder strenge voorwaarden, dat zeker. Vanaf die datum kunnen mogelijk ook versoepelingen in de detailhandel en in het hoger onderwijs mogelijk zijn. Ook mag je dan mogelijk weer maximaal twee personen per dag thuis ontvangen, nu blijft dat beperkt tot één.

Bron: Tips en Weetjes, NOS | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook