doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Dit is waarom het zo belangrijk is om op een vrouw te stemmen

Meer vrouwen in de politiek? Stem dan niét op de eerste vrouw
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
Stem op een vrouw

De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur: 17 maart is het zover. Op dit moment is 31 procent van de Tweede Kamerleden vrouw. Een record, maar we zien liever dat dat 50 procent is. Mee eens? Dan is het belangrijk dat je slim stemt. Zo kun je bijvoorbeeld beter niet op de eerste vrouw op de lijst stemmen, aldus Stem op een Vrouw.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Ondervertegenwoordigd

Er staan meer vrouwen op de kandidatenlijst dan ooit en maar liefst tien partijen hebben een vrouw als lijsttrekker. Van Sigrid Kaag (D66) en Esther Ouwehand (PvdD) tot Lilianne Ploumen (PvdA) en Sylvana Simons (BIJ1). Dat neemt niet weg dat er nog steeds veel meer mannen in de politiek zitten en vrouwen dus ondervertegenwoordigd zijn. Denk er maar eens over na, we hebben in de hele geschiedenis nog nooit een vrouwelijke premier gehad.

Voor een goede representatie van de samenleving zou 50 procent van de politiek vrouw moeten zijn, aangezien 50 procent van de samenleving vrouw is. Het goede nieuws is dat een Tweede Kamer die voor de helft uit vrouwen bestaat niet onmogelijk is. Want ondanks dat er meer mannen op de lijsten staan, zijn er meer dan genoeg verkiesbare vrouwen om tot een gelijke balans te komen.

Belangrijk

Meer vrouwen in de politiek is zo belangrijk, omdat het bewezen is dat politici dan betere besluiten maken. Er zullen onderwerpen aan bod komen die een groter deel van onze samenleving vertegenwoordigen en van meer kanten bekeken worden. Want vrouwen hebben toch andere ervaringen die niet goed vertegenwoordigd kunnen worden in een politiek die bestaat uit voornamelijk mannen. Daarbij is zichtbaarheid van vrouwen in de politiek goed voor de emancipatie van vrouwen.

Stem niet op de eerste vrouw

Wil je meer vrouwen verkozen krijgen, dan moet je niet automatisch op de eerste vrouw op de lijst stemmen. Zij komt dankzij haar hoge positie vaak toch al in de Tweede Kamer. Kijk daarom naar vrouwen lager op de lijst, juist zij hebben jouw stem nodig.

Een handig hulpmiddel zijn de peilingen, omdat deze inschatten hoeveel zetels een partij krijgt. Krijgt een partij zes zetels, stem dan op een vrouw vanaf de zesde plek, want zij redden het zonder jouw stem niet. Via deze tactiek stemden kiezers in 2017 drie vrouwen extra in de Tweede Kamer. Hier zie je een overzicht van alle vrouwelijke kandidaten en de meest recente peilingen.

Maar ook niet de laatste

Je kunt beter niet op de eerste vrouw stemmen, maar ook niet op de laatste. Deze groep worden de 'lijstduwers' genoemd. Ze willen meestal bijdragen een de populariteit van een partij omdat ze bijvoorbeeld bekend zijn, maar willen niet daadwerkelijk verkozen worden. Je kunt daarom beter stemmen op een vrouw die net buiten de peiling valt.

Uiteraard is kwaliteit belangrijk en moet je dus niet zomaar op een vrouw stemmen, maar een vrouw die jou aanspreekt. Kijk daarom goed welke vrouw past bij jouw eisen.

Meer weten? Neem een kijkje op Stem op een Vrouw. Zij zetten zich in voor meer politieke emancipatie. Hier kun je een stemwijzer doen.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');