Ai: deze fouten maken je ’s ochtends minder productief 

Deze kleine gebruiken kunnen je productiviteit tegenwerken.

Let’s be honest: in COVID-tijden kan het soms behoorlijk moeilijk zijn om jezelf te motiveren om überhaupt iets nuttigs te uit te voeren. We snappen het. Maar uiteindelijk schiet je er zelf niets mee op als je op een dag weinig gedaan krijgt. Door de volgende verkeerde habits aan te pakken, ben jij voortaan een stuk productiever.

Fout 1: je wilt per se vroeg opstaan 

Vroeg uit de veren is prima, mits je ook echt een ochtendpersoon bent. Vele artikelen spiegelen ons voor dat het goed is om een early start te maken, maar dan moet het wel je ding zijn. Het betekent namelijk niet dat je daadwerkelijk meer gedaan. Het gaat erom hoe alert je bent op het tijdstip dat je wakker wordt. Sta je op een tijdstip op dat voor jou helemaal niet werkt? Dan kan dit je productiviteit juist tegenwerken, omdat je nog niet echt wakker bent.

Fout 2: je houdt je pyjama aan

Ja, het is heerlijk om in je comfortabele pyjama te werken, maar nee, het is helaas niet productief. Je krijgt meer gedaan als je kleding aantrekt. De psychologie heeft er zelfs een term voor: enclothed cognition. De hersenen zouden beter presteren als je professionele kleding draagt. Denk aan een pak of een laboratoriumjas – zelfs als je géén wetenschapper bent treedt dit effect op. Nu hoef je heus niet in een driedelig mantelpakje thuis aan de slag te gaan, maar ruil je pyjama ’s ochtends wel echt in voor een andere outfit om je productiviteit een boost te geven.

Fout 3: in de ochtend geen aandacht aan je voeding besteden

Momenteel zijn de meningen over het wel of niet nuttigen van een ontbijt best verdeeld. De een zweert bij intermittent fasting, maar voedingsdeskundige Stephanie Nelson pleit toch echt voor dat ontbijtje in de ochtend. Het liefst iets met proteïne en koolhydraten, zodat je lichaam meteen wordt voorzien van voldoende energie voor een goede start van de dag.

Ook is hydratatie belangrijk. Gezondheidscoach Erica Zellner legt uit dat hydratatie een belangrijke rol speelt in ons vermogen om ons op bepaalde zaken te concentreren. Uit onderzoek blijkt dat zelfs de mildste vorm van uitdroging je stemming, geheugen en concentratie negatief kunnen beïnvloeden. Dit gebeurt al wanneer je hydratatie een daling van 1 procent showt. Ai.

Bron: Huffpost | Beeld: Sex and the City

Laatste nieuws