doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Kun je sex hebben als je last hebt van een vaginale schimmelinfectie?

En hoe zit het met een bacteriële infectie?
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
sex schimmelinfectie

Veel vrouwen krijgen er vroeg of laat weleens mee te maken: een vaginale schimmelinfectie. Helemaal niets om je voor te schamen, maar het kan wél vervelend zijn. Zo kun je last krijgen van jeuk, een branderig gevoel en/of een witte afscheiding zonder geur. Kun je daarom nog wel sex hebben als je last hebt van een vaginale schimmelinfectie? En hoe zit het met een bacteriële infectie? We zochten het voor je uit.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Schimmelinfectie

Wist je dat een vaginale schimmelinfectie redelijk vaak voorkomt bij vrouwen? Zo krijgt meer dan de helft er weleens in haar leven mee te maken. And good to know: een vaginale schimmelinfectie, ook wel candida genoemd, is geen SOA.

Hoe je deze infectie kunt krijgen? Volgens Canesten, een geneesmiddel ontwikkeld door Bayer dat helpt bij het bestrijden van een vaginale schimmelinfectie, leven er in je vajaja schimmels en bacteriën die de pH-waarde van je vagina in evenwicht houden. Maar soms raakt dit evenwicht verstoord, waardoor schimmels de overhand kunnen nemen. Enne, zo ontstaat er dus een schimmelinfectie.

Kun je sex hebben?

Als je last hebt van jeuk en een branderig gevoel, dan is het goed voor te stellen dat de behoefte van intimiteit afneemt. Maar op de vraag of je tijdens een vaginale schimmelinfectie nog wel sex kunt hebben: ja, dit is mogelijk. Wel zou je goed op moeten letten als je voorbehoedsmiddelen gebruikt. Als je een kuur voor je infectie gebruikt, kan dit de werking en veiligheid van onder andere condooms en pessaria verminderen. Orale sex zou je echter wel moeten vermijden. Waarom vraag je je af? Omdat de schimmel zich in de mondholte van je partner kan gaan vestigen. Ook als het gebied rondom je vagina rood en gezwollen is, wordt het afgeraden om sex te hebben.

Draag trouwens katoenen ondergoed en was je vagina met lauwwarm water zonder zeep of vagina douches, om een schimmelinfectie te voorkomen.

Bacteriële vaginose

Ook bacteriële vaginose is een veelvoorkomende infectie. Alleen wordt deze veroorzaakt door een overgroei van slechte bacteriën, waardoor de pH-balans van je vagina wordt verstoort. Volgens Dr. Sherry A. Ross, een deskundige op het gebied van de gezondheid van vrouwen, ontstaat deze infectie als gevolg van onbeschermde sex, sex met een nieuwe partner, het nemen van bepaalde antibiotica of door het wassen van je vulva met zeep. Ook merkt de deskundige op dat een verandering van de pH-waarde van je vagina ook zonder enige 'echte reden' kan optreden. Dit betekent dus dat je ook een bacteriële vaginose kunt krijgen als je nog nooit sex gehad hebt of momenteel geen sex hebt.

Hoe zit het met sex?

"Als je positief test op bacteriële vaginose, dan moet dit behandeld worden. Vooral als het symptomatisch is. Het is belangrijk om je vagina prioriteit te maken", stelt Dr. Ross. Ze stelt dan ook voor om het vrijen even op pauze te zetten. "Als je op dit moment last hebt van symptomen van een bacteriële infectie, zoals een branderig gevoel of zwelling, dan zal sex de klachten waarschijnlijk verergeren." Auch! De deskundige adviseert dan ook om de infectie eerst te behandelen, wat meestal vijf dagen duurt voordat het effect heeft, voordat je sex hebt.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');