Anno 2021, wordt er van je 'verwacht' dat je niet alleen hard werkt, maar ook dat je iets doet waar je gelukkig van wordt. Tegenwoordig is werk meer dan alleen je rekeningen betalen, want je carrière is vaak ook iets waar je je passie in kwijt kunt. Maar iets doen wat je écht leuk vindt, is soms minder rooskleurig dan je denkt. We leggen je uit waarom.
Veel geven, weinig terugkrijgen
Wist je dat liefde voor je werk je ook problemen kan opleveren? "De mythe van de 'liefde voor het werk' die de maatschappij handhaaft, is rechtstreeks terug te koppelen aan de problemen waar veel werknemers mee kampen", zegt Sarah Jaffe, auteur van Work Won't Love You Back: How Devotion To Our Jobs Keep Us Exploited, Exhausted and Alone, tegen Stylist.
De auteur geeft aan dat het idee dat je van je baan zou moeten houden, niet alleen problematisch is omdat het ertoe leidt dat je minder compensatie accepteert, het geeft je ook het gevoel dat je dankbaar moet zijn dat je überhaupt werk hebt. Enne, volgens Jaffe loop je hierdoor weer een groter risico om te worden uitgebuit.
Verraderlijk
"Het is heel stressvol om op een punt te zijn waar je hard werkt, maar nauwelijks je rekeningen kunt betalen en je steeds te horen krijgt dat je dankbaar moet zijn voor wat je hebt. Dat is op zichzelf al een toxic manier van denken", vertelt de auteur. Ze legt verder uit dat dit ertoe kan leiden dat je aanneemt dat er iets mis is met jou, in plaats van met je werk, als je baan je niet gelukkig maakt.
"Het verraderlijke van het idee dat je van je werk moet houden, is dat je je echt belazerd voelt als je dat niet doet. Ons wordt geleerd dat als we niet iets doen wat we leuk vinden, we gewoon een nieuwe baan moeten zoeken die ons wél gelukkig maakt. Zonder dat we nadenken of dit misschien te maken kan hebben met de omstandigheden waarin we werken en de manier waarop we worden behandeld", aldus Jaffe.
Wat te doen?
Wat je eraan kunt doen? Volgens Jaffe kun je er het beste over praten, ze geeft zelfs aan dat je waarschijnlijk niet de enige bent die met dit soort gevoelens kampt. "Door er met mensen over te praten, kom je op het punt dat je niet alleen meer rondloopt met alle bagage. Het stelt je daarnaast ook in staat om na te denken over wat er nodig is om dingen te veranderen."
Ook geeft ze aan dat bewustwording het belangrijkste is wat je kunt doen om de beperkingen van deze werkcultuur te bestrijden. "Je werk won't love you back, ondanks dat je er superveel moeite in stopt. En hoewel hardwerken bewonderenswaardig is, wordt het tijd om dit te onthouden", aldus Jaffe.
- Stylist
- The Devil Wears Prada