doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Geschiedenis smartphone: zo zit het precies

Grote kans dat je dag in dag uit met je smartphone in je handen zit.
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
Geschiedenis smartphone: zo zit het precies

Grote kans dat je dag in dag uit met je smartphone in je handen zit. Een deel van de Nederlanders heeft een telefoonverslaving en dat is eigenlijk niet zo gek. Je kunt tegenwoordig van alles met je smartphone: van het boeken van een hotel tot aan het bestellen van boodschappen en van het kopen van een goedkope telefoon met deze bespaardeals kortingscodes en acties tot aan het bellen en appen met je beste vriendin. Hoe ouder we worden des te meer mensen er zijn die niet eens weten hoe het was zonder mobiele telefoon. Gek idee toch? Daarom lees je in dit artikel meer over de geschiedenis van de smartphone.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Wanneer kwam de eerste smartphone uit?

De meeste mensen denken dat de mobiele telefoon iets is van deze eeuw. Dat is niet helemaal waar. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste smartphone al in 1992 werd ontwikkeld? De eerste mobiele telefoon zag zelfs al het levenslicht in 1973 toen uitvinder Martin Cooper bij Motorola de eerste draagbare telefoon produceerde. Je hoeft trouwens niet te verwachten dat je die mobiele telefoon uit de jaren 70 daadwerkelijk met je mee wilde dragen, tenzij je een grote rugzak of schoudertas meenam. De eerste mobiele telefoon was namelijk enorm groot, woog een kilo en beschikte over een uitschuifbare antenne.

Een smartphone is niet hetzelfde als een mobiele telefoon, hoewel we tegenwoordig steeds vaker beide benamingen gebruiken voor je iPhone of OnePlus. Het grootste daadwerkelijke verschil is dat je met een mobiele telefoon alleen kunt bellen en kunt sms’en en dat je met een smartphone ook andere dingen kunt doen door de programma’s die op het toestel geprogrammeerd staan. Vandaag de dag kunnen we bijvoorbeeld internetten, instagrammen en whatsappen tot we erbij neervallen. De smartphone wordt vaak meer gebruikt voor dat soort zaken dan om er echt mee te bellen.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_middle_article');

Smartphone geschiedenis: wat was de eerste smartphone?

De allereerste benaming van de smartphone was bij een mobiele telefoon van het merk Ericsson. Dit bedrijf omschreef hun nieuwste mobiel GS 88 Penelope als een Smart Phone. De daadwerkelijk eerste smartphone die ook door consumenten kon worden gebruikt was de zogeheten IBM Simon die in 1994 voor het eerst in Amerika werd verkocht. Dit toestel was meer dan een mobiele telefoon, omdat er een kalender, agenda, rekenmachine, notitieblok en klok op te vinden was. Ook kon je er spelletjes op spelen en kon je er zelfs al e-mails mee verzenden.

De smartphone bleek al gauw een groot succes, waardoor er binnen no time concurrenten op de markt te vinden waren. Nokia kwam bijvoorbeeld met de Nokia 900 Communicator, een smartphone die te zien was in de bekende film The Saint. Dat bracht veel interesse in de mobiele telefoon met extra’s hoewel de meeste mensen nog niet massaal de overstap maakten. Vrijwel iedereen had een vaste lijn vanuit huis met een telefoonnummer, dus men zag nog niet echt de meerwaarde in van mobiel bellen. Dat is nu wel even anders! De meeste mensen nu hebben geen vaste lijn meer of maken er geen tot amper gebruik van.

Smartphone geschiedenis in Nederland

Natuurlijk werd de populariteit van de smartphone ook in Nederland zichtbaar. Dat zorgde ervoor dat er in 1994 twee telefoonnetwerken werden opgericht waarop je je mobiele telefoon ook kon gebruiken. De netwerken KPN en Libertel kwamen in de lucht, maar daar werd nog niet direct gebruik van gemaakt. Mobiel bellen was toentertijd erg prijzig, waardoor de interesse nog niet meteen werd omgezet in actie. Dat duurde nog even tot het begin van de jaren 00 toen het merk BlackBerry al enkele jaren actief was. De Amerikaanse politie kreeg de BlackBerry als werktelefoon omdat je er gemakkelijk mee kon e-mailen. In 2002 kwam de eerste BlackBerry uit waar consumenten mee konden bellen, waar uiteindelijk ook menig Nederlander van profiteerde.

In dat jaartal kwamen ook de eerste telefoons uit die op internet konden. Zo was het bijvoorbeeld de Nokia 6650 (ken je ‘m nog?) die als eerste smartphone ondersteuning had voor 3G. Wat grappig is aan de smartphone geschiedenis is dat Apple ‘pas’ in 2007 hun eerste iPhone uitbracht. Inmiddels is de nieuwste iPhone niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. Het is zelfs een van de meest populaire smartphones ter wereld! Tegenwoordig heb je volop keuze uit diverse smartphones van Apple, Samsung, Nokia, Huawei, OnePlus en nog veel meer. Je vraagt je misschien af wat er nog beter kan aan smartphones en de ontwikkeling ervan - toch blijft de smartphone geschiedenis zich ieder jaar ontwikkelen waardoor jij continu van een nieuwe telefoon kunt genieten.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');