Aha! Zó volg je voortaan je eigen adviezen op

Want waarom is het zo moeilijk om het op je eigen leven toe te passen?

Lees ook

Je herkent het vast wel: je bent een ster in adviezen geven, maar wat minder in het opvolgen daarvan. Maar als je advies voor een ander solide is, waarom is het dan zo moeilijk om het op je eigen leven toe te passen? We zochten het voor je uit.

Je eigen advies opvolgen

Vraag jij jezelf ook weleens af waarom het zo moeilijk is om je eigen advies op te volgen? Well, je bent niet de enige. Enne, het heeft voornamelijk te maken met het feit dat wanneer jij je geëmotioneerde vriendin advies geeft, je zelf niet met deze emoties kampt. Hierdoor kun je de situatie realistischer bekijken en dit lukt vaak niet als je zelf emotioneel aangeslagen bent.

“Weten dat je iemand moet dumpen als de relatie toxic is, is heel anders dan omgaan met alle ingewikkelde emoties, verlies en de sociale en financiële gevolgen van het beëindigen van een relatie”, legt klinisch psycholoog Aimee Daramus uit aan Well+Good.

Gebrek aan objectiviteit

Onbewuste emotionele kwesties kunnen je ervan weerhouden om je eigen advies op te volgen. “Ons onvermogen om het advies op te volgen wat we vaak vrijwillig aan anderen geven, is het resultaat van verschillende onderliggende kwesties. Waaronder angst, persoonlijke vooroordelen en verdedigingsmechanismen”, vertelt Carla Marie Manly, klinisch psycholoog en auteur van Joy From Fear.

Volgens de psycholoog geven we vaak advies aan anderen waarvan we stiekem zouden willen dat we het konden opvolgen. Waarom we dit doen? “Een tijdelijk gevoel van opluchting wordt vaak gevoeld wanneer we onze behoeften en verlangens op anderen projecteren.”

En dat is nog niet alles, want vaak zien we onze situaties niet eens als vergelijkbaar met die van anderen. Dit komt volgens Manly door ons eigen gebrek aan objectiviteit. “Het is vrij gemakkelijk om afstand te nemen en de misstappen van een vriendin of de fouten van een collega te zien. Maar zelfs op ons best zijn we soms niet in staat om even objectief te zijn over ons eigen leven”, aldus de klinisch psycholoog.

Zo zorg je ervoor dat het wél lukt

Hét geheim om beter te worden in het opvolgen van je eigen advies? Door meer zelfbewust te worden. Volgens Manly kost dit tijd, moeite en doorzettingsvermogen, maar uiteindelijk leidt dat tot een grotere objectiviteit over je eigen leven. En dat zou je op z'n beurt beter moeten maken in het opvolgen van je eigen advies.

Bron: Well + Good | Beeld: Priscilla Du Preez

Laatste nieuws

Zie ook