Wat te doen als je jezelf verliest in een relatie?

Want een passie- en liefdevolle relatie houdt niet in dat jullie geen eigen leven meer kunnen leiden.

In een relatie wil je graag het gevoel hebben dat je een eenheid bent. Logisch, want je bent niet voor niets samen met je geliefde. Maar wat als je het gevoel hebt dat je niet meer je eigen persoon bent? Dit is hoe je kunt voorkomen dat je jezelf verliest in een relatie.

Jezelf verliezen in een relatie

Het is goed om te onthouden dat een relatie uit drie cruciale onderdelen bestaat, zo vindt psychotherapeut Neil Wilkie. Jij, ik en wij. “En mijn mening is dat die drie dingen erg van elkaar verschillen. Voor een goede relatie, moeten alle drie de onderdelen gekoesterd worden”, vertelt hij aan Stylist.

Als een stel samensmelt of afhankelijk van elkaar wordt, dan mengen de ‘ik’ en ‘jij’ zich met de ‘wij’ en dat is niet gezond. “Zeker niet als een van beiden dan onvervulde behoeften heeft.” Ook komt in dit soort scenario’s voor dat iemand afhankelijk kan worden van de ander. “Als de een weggaat, valt de andere om. Het creëert dus een ongezonde, psychologische en emotionele situatie.”

Jezelf terugvinden in de relatie

In een gezonde relatie willen twee mensen samen zijn en als een team werken. Jezelf in de ander verliezen is daarentegen niet gezond. Melk je dat dit toch gebeurt? Dat je toch te veel opgaat in je partner? Dan zijn er volgens psychotherapeut Lindsay George wel enkele dingen die je kunt doen, en daarvoor hoef je helemaal niet de gehele dynamiek van je relatie om te gooien.

“Focus op de beste versie van jezelf zijn”, tipt de therapeut. “Focus op je eigen behoefte en de dingen die jij wilt doen, omdat ze je gelukkig maken. En heb daarna een gesprek met je partner waarin je laat weten dat je deze dingen wilt doen, omdat ze belangrijk voor je zijn.” Het is hierbij belangrijk dat je partner hiermee instemt. “Want uiteindelijk haal je iets van jezelf bij diegene weg, wat kan worden gezien als een bedreiging als die persoon onzeker is.”

Afhankelijke partner

Wanneer een partner onzeker is over de relatie, kan het juist dat je vriend of vriendin meer tijd met je wil spenderen en alles samen wil doen. En dit is niet gezond, obviously. Om die reden is het goed om grenzen te stellen en om te erkennen dat het beter is om ook dingen apart van elkaar te doen.

“Achterhaal wat jou plezier en vervulling geeft en achterhaal dan hetzelfde voor je partner”, adviseert Wilkie. “Kijk naar de overeenkomsten en verschillen, kijk naar de overlap en naar potentiële conflicten. Neem daarna de relatie onder de loep en kijk naar hoe die functioneert.” Gaan jullie in elkaar op? Of zijn jullie ook nog altijd jullie eigen persoon? Is dat eerste het geval? Ga dan op onderzoek uit waarom dit gebeurt. Als jullie erachter zijn waarom jullie zo erg in elkaar opgaan, kunnen jullie kijken naar een oplossing die voor jullie allebei werkt.

Bron: Stylist | Beeld: Emma Bauso

Laatste nieuws