Skin saver: zo kom je van die roodheid in je gezicht af

Een gladde, zuivere huid is iets waar velen naar hunkeren.

Een gladde, zuivere huid is iets waar velen naar hunkeren. Toch hebben de meesten van ons te maken met roodheid, oneffenheden en een gevoelige huid. Roodheid kan vervelend zijn, vaak komt het door onderliggende gezondheidsproblemen. Denk aan irritatie, acne, rosacea of gevoeligheid. Hoe je dit kunt verminderen, kalmeren én neutraliseren? We geven een paar tips.

Hoe ontstaat roodheid?

Er zijn een paar factoren die invloed kunnen hebben op je huid, van je levensstijl tot aan de huidverzorgingsproducten die je gebruikt. “Rosacea, genetica, allergie veroorzaakt door ingrediënten in je huidverzorging, hitte, blootstelling aan de zon, alcohol, gekruid eten, acne, droogte of teveel exfoliëren, kunnen allemaal bijdragen aan roodheid”, zegt dermatoloog Dendy Engelman tegen Good Housekeeping.

Zo kalmeer je je huid

Het is van belang om er eerst achter te komen welke boosdoener die roodheid veroorzaakt. Hieronder een paar veel voorkomende redenen waarom je gezicht rood kan zijn en wat je er tegen kunt doen:

Acne:
“Salicylzuur- of glycolzuurpeelings kunnen helpen, omdat ze de celvernieuwing bevorderen en de bovenste (dode) huidlaag verwijderd.” Nadat je oneffenheden zijn vervaagd, kun je een olievrije maar hydraterende crème gebruiken, om je huid te beschermen tegen uitdroging.

Droge huid:
Een droge huid is vaak beschadigd en aangetast. “Hierdoor wordt de huid kwetsbaar voor infecties door micro-organismen, wat weer tot gevoeligheid en roodheid leidt”, aldus de dermatoloog. Wat je hieraan kunt doen? “Frequent scrubben en vochtinbrengende producten gebruiken.”

Rosacea:
Rosacea is een chronische huidaandoening die het gezicht een rode kleur geeft. Probeer eerst redness relieving huidproducten uit. Heb je alles geprobeerd maar helpt niks? Dan raadt Dr. Engelman aan om een dermatoloog te raadplegen die je eventueel verder kan helpen.

Voorkomen is beter dan genezen

Wist je dat chronische roodheid veroorzaakt wordt door een ontsteking? “Die kan ervoor zorgen dat kleine bloedvaatjes uitzetten en tegen je huid duwen”, zegt Dr. Engelman. De dermatoloog geeft ook aan dat na verloop van tijd de haarvaten verwijd kunnen blijven en dus permanente roodheid kunnen veroorzaken. No way! De beste manier om roodheid te behandelen? Door de dingen waardoor het veroorzaakt wordt te vermijden. Hieronder een paar tips:

  • Vermijd te gekruid eten, alcohol of koffie. Let op hoe je huid reageert als je deze voedingsmiddelen eet of drinkt.
  • Beperk blootstelling aan irriterende stoffen, zoals pepermunt, parfum, parabenen, tricolsan, formaldehyde, ftalaten en sulfaten.
  • Het gebruik van peptiden, ceramiden, hyalorunzuur helpen je de huidbarrière te versterken.
  • Producten met niacinamide, rozenolie, aloë vera en havermout hebben kalmerende eigenschappen.
  • Bescherm je huid tegen de zon en gebruik altijd zonnebrandcrème of huidverzorgingsproducten met SPF.

Bron: Good Housekeeping | Beeld: iStock

Laatste nieuws