Grote voorjaarsschoonmaak? Sla deze dingen dan niet over

Deze zes hoekjes worden vaak vergeten schoon te maken.

Aankomende zondag begint officieel de lente. Enne, velen staan weer te popelen om te beginnen aan de grote voorjaarsschoonmaak. Maar voordat je begint, bekijk dan eerst onderstaande hoekjes die vaak vergeten worden.

Hoekjes

Er zijn altijd wel hoekjes, in elk huishouden, waar het licht niet komt. Velen brengen, sinds de uitbraak van het coronavirus, de meeste tijd in huis door. Reden genoeg dus om het huis netjes en schoon te houden. Hoe vaak je ook in de weer gaat met een stofzuiger of schone doek, er zijn altijd wel hoekjes die je vergeet schoon te maken.

Helping heeft daarom een paar rommelige plekken verzameld, waar je waarschijnlijk zelf nog niet aan gedacht hebt. Hieronder hebben we een paar van die hoekjes voor je opgesomd, want: clean space, clear mind. Let's begin!

1. Het stof op je lampen

Als je lampen alleen maar dof licht afgeven, dan is het de hoogste tijd om ze schoon te maken. Een donkere kamer heeft niet alleen effect op je ogen, maar ook op je mentale gezondheid. Slecht licht verminderd namelijk je productiviteit. Ai! Verwijder de lichtbollen en maak deze schoon met een doekje en een beetje sop. Zorg er daarna voor dat je ze goed afdroogt.

2. De prullenbak

Iets wat je dagelijks gebruikt, maar toch vaak vergeten wordt om schoon te maken: de vuilnisbak. Hoe je 'm effectief schoonmaakt? Neem de prullenbak mee naar buiten en gebruik een antibacteriële reiniger voor zowel de binnen- als de buitenkant. Spoel 'm daarna grondig af en maak deze goed droog voordat je 'm weer binnen zet.

3. Keukenapparatuur

Blikopeners, broodroosters en koffiezetapparaten zijn onze dagelijkse helden in de keuken en samen vormen ze een grote bacteriële dierentuin. Leeg de kruimellade van de broodrooster en maak de blikopeners schoon om voedselbesmetting te voorkomen. Een van de belangrijkste apparaten tijdens de voorjaarsschoonmaak is de oven. De oven en het fornuis verzamelen regelmatig vet en vuil, gebruik een ovenreiniger om de binnenkant en de knoppen schoon te maken. Dit geldt voor alle huishoudelijke apparaten: hoe schoner, hoe langer de levensduur ervan.

4. De wasmachine

Je kleding krijg je pas écht schoon als de wasmachine ook schoon is. Vooral roest en schimmel kunnen zich al snel vermenigvuldigen door het gebruik van water en chemicaliën. Ruikt je wasmachine niet zo schoon meer? Maak 'm dan schoon door een vochtige doek door de trommel en compartimenten te halen.

5. Lichtschakelaars

Lichtschakelaars zijn elementen die je de hele tijd aanraakt, maar vaak vergeten worden tijdens het schoonmaken. Van vingerafdrukken tot vegen en bacteriën, alles verzamelt zich op die knoppen. Yikes! Wat er gebeurt als je deze niet schoonmaakt? Volgens Helping loop je dan het risico dat het vuil over het aanrecht en op de muur wordt verspreid. And you don't want that, right? Een zacht ontsmettend schoonmaakmiddel kan al goed helpen en voor een grondige reiniging kun je ook een tandenborstel en sopje gebruiken.

6. Je matras

Hold your breath! Want wist je namelijk dat een matras meestal miljoenen mijten verzamelt? Ieks! Strooi zuiveringszout over je hele matras en laat het een uur inwerken. Stofzuig daarna je matras grondig schoon, zodat alle korrels zout opgezogen zijn. Teveel moeite? Het laten luchten van je matras met het raam open helpt ook al enorm.

Bron: Helping | Beeld: iStock

Laatste nieuws