Rode wijn of chocolade geknoeid op je favoriete blouse? Ai, zonde! Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk de vlekken uit je kleding verwijderen. Daarbij is het echter wel van belang dat je op de juiste manier te werk gaat. Als je deze vijf veelgemaakte wasfouten probeert te voorkomen, komt het vast weer helemaal goed.
1. Je handelt niet snel genoeg
De belangrijkste regel voor bijna alle soorten vlekken: behandel het zo snel mogelijk. Bij de meeste vlekken is het verstandig om de vlek te behandelen terwijl deze nog nat is, voordat deze de kans krijgt zich aan de vezels te hechten. Dit geldt met name voor het morsen van rode wijn, koffie en olijfolievlekken. Het beste is om de vlek in ieder geval meteen te spoelen, voor zover mogelijk. Nu we veel thuis zijn is dat natuurlijk geen probleem. Als we straks weer in een restaurant of op een terras zitten en je knoeit, kun je het beste even een bezoekje aan het toilet brengen om de vlek nat te maken. Breng na het spoelen wat afwasmiddel aan op de vlek, dat bespaart je later veel schrobwerk. Let op: bij bepaalde vlekken, zoals modder, kun je de vlek het beste laten drogen voordat je deze behandelt.
2. Water op de verkeerde temperatuur
Bij de meeste vlekken is het dus goed om zo snel mogelijk te spoelen met water. Echter is het belangrijk om te kijken naar de temperatuur van dat water. Niet iedere vlek kun je namelijk op dezelfde warmte spoelen. Hoewel warm water effectiever kan zijn bij het behandelen van modder- of olievlekken, mag je voor bloedvlekken alleen koud water gebruiken. Kijk dus goed welke temperatuur het beste is voor de vlek waar je mee te maken hebt.
3. Te vroeg in de droger
Stop een kledingstuk met vlekken nooit in de droger voordat de vlek volledig is verwijderd. Behandel de vlek eerst voor en stop het kledingstuk dan in de wasmachine. Is de vlek na een wasbeurt nog steeds zichtbaar? Herhaal dit proces dan en stop het item nog niet in de droger. Door de droge hitte kan de vlek permanent in de stof trekken — en dat willen we natuurlijk niet.
4. Het product niet eerst testen
Voordat je een vlekverwijderaar direct op de vlek gaat gebruiken, is het verstandig om het product eerst te testen op een kleine, onopvallende plek. Het is zonde als je de vlek al behandeld hebt en erachter komt dat je kleding er niet goed op reageert. Dit geldt overigens ook voor vlekken in je tapijt of bankstel bijvoorbeeld. Door het product eerst te testen, weet je zeker dat het goed gaat.
5. Over de vlek wrijven
Hoewel er enkele uitzonderingen op deze regel zijn, wil je in het algemeen voorkomen dat je over een vlek wrijft. Doe je dat wel? Dan kun je ervoor zorgen dat de vlek nog meer in het materiaal trekt. Een deppende beweging is het beste. En nog een tip: behandel de vlek vanaf de buitenranden naar binnen, zodat je de vlek niet per ongeluk groter maakt.
- Dingen voor Vrouwen
- iStock