Als we 's nachts slapen, gaan we door vier verschillende slaapfases. Eén daarvan is de diepe slaap, die ook wel bekend staat als de trage-golf-slaap. Lees alles over deze slaapfase en ontdek hoe je genoeg van deze slaap krijgt.
Wat is de diepe slaap?
De diepe slaap is de derde slaapfase die vooral in de eerste helft van de nacht voorkomt. De fase is vooral belangrijk voor de groei en het herstel van ons lichaam. Zo werkt ons lichaam tijdens de diepe slaap aan het herstel en de opbouw van onze spieren en andere weefsels. Ook herstellen onze cellen terwijl we diep in slaap zijn.
Tijdens de diepe slaap vertoont ons brein trage hersengolven en stroomt er meer bloed naar onze spieren. Ook geeft ons lichaam groeihormoon vrij. Al deze processen zorgen ervoor dat ons lichaam kan werken aan groei en herstel.
Voor onze hersenen is deze slaapfase erg belangrijk omdat zij zich hierin onder andere van afvalstoffen stoffen kan ontdoen. Alleen op deze manier kan ons brein zich reinigen en de weg vrijmaken voor nieuwe hersenverbindingen.
Hoe weet je dat je voldoende diepe slaap krijgt?
De optimale hoeveelheid diepe slaap is 1,5 uur per nacht. In principe zou je aan deze hoeveelheid moeten kunnen komen als je acht uur per nacht slaapt. Je voelt je dan wakker en energiek als je opstaat.
Als je minder diepe slaap krijgt, kan je lichaam minder goed herstellen. Je kunt dit merken aan de volgende signalen:
- Pijnlijke en gespannen spieren
- Hangende oogleden
- Voortdurend gevoel van vermoeidheid
Zo zorg je voor meer diepe slaap
Als je je herkent in de klachten die horen bij een tekort aan diepe slaap, dan kun je de volgende drie dingen doen:
1. Neem je avondritueel onder de loep
Als je je bij het opstaan niet uitgerust voelt, dan kun je beter je dagelijks avondritueel veranderen dan af en toe bijslapen. Hierbij is het vooral belangrijk om op tijd naar bed te gaan.
We zagen al dat de diepe slaap vooral in de eerste helft van de nacht voorkomt. Niet voor niets luidt het bekende gezegde dat de uren voor twaalf uur dubbel tellen. Stel het slapengaan dus niet uit, maar zoek bij de eerste geeuw je bed op. Dan weet je zeker dat je werkt aan voldoende diepe slaap.
Dit is wat je nog meer kunt doen om de diepe slaap te bevorderen:
- Ga binnen drie uur voor het slapengaan niet intensief sporten
- Voorkom zware maaltijden binnen drie uur voordat je naar bed gaat
- Drink vanaf de middag alleen nog cafeïnevrije koffie
- Zet een uur voor het slapengaan alle schermen uit of op nachtmodus
- Zorg dat je slaapkamer koel is en voorzien van voldoende frisse lucht
2. Kijk naar de slaap-waakritme
Als je steeds rond dezelfde tijd opstaat en naar bed gaat, help je je lichaam om een gezonde slaap-waakritme op te bouwen. Als je een goed ritme hebt, kan dat helpen om dieper te slapen en je overdag fit en alert te voelen.
Middagslaapjes kunnen je bioritme verstoren, vooral als je later op de dag een dutje doet. Het beste vermijd je deze dutjes dan ook zoveel mogelijk. Ontkom je er toch niet aan, houdt een dutje dan kort.
3. Probeer een supplement
Als je slecht slaapt door een tekort aan magnesium, dan kan het helpen om vóór het slapengaan een supplement met dit mineraal te nemen. Als de voorraad magnesium in je lichaam verbetert, verbetert ook je nachtrust en daarmee je diepe slaap. In dit artikel vind je meer informatie over magnesium. Sleep tight!
- Annemiek | Nutribites
- iStock