Waarom je het belang van een informatief sollicitatiegesprek niet moet onderschatten

En waarom het zo belangrijk voor jou kan zijn. 

Een sollicitatieprocedure bestaat vandaag de dag niet meer uit een of twee gesprekken en daarna het verlossende woord. Gesprekken, personaliteitstesten en op z’n minst één assessment lijken inmiddels de standaard. Nog meer afspraken lijken vermoeiend, maar ook een informatief sollicitatiegesprek kan erg beneficial zijn.

Wat is een informatief sollicitatiegesprek?

Ben je toe aan een carrièreswitch, maar weet je niet precies wat je wilt? Dan heb je zeker baat bij een informatief sollicitatiegesprek. We noemen ze voor het gemak sollicitatiegesprekken, maar eigenlijk zijn het meet ups met iemand die een bepaalde functie bekleedt en die jou meer kan vertellen over het bedrijf en de job. Al je vragen over de specifieke rol? Fire them away!

Het doel van een informatief gesprek is om – jawel – informatie over de rol te krijgen, en om te ontdekken of het iets is dat jij jezelf ziet doen. Carrière-expert AmyJo Mattheis vertelt aan HelloGiggles dat deze gesprekken makkelijk, leuk en low stress moeten zijn. Toch is enige voorbereiding wel fijn als je zo’n interview hebt en dit is hoe je dat doet:

De voorbereiding

Heb jouw vragen gereed voordat je een informatief gesprek aanvraagt. Deze gesprekken zijn belangrijk voor een carrièreswitch of een job hunt, dus het is belangrijk om zicht te hebben op je persoonlijke doelen. Zorg dat je vragen gereed hebt die jou inzicht kunnen geven in hoeverre jij je goals zou behalen in de desbetreffende functie.

“Doe eerst wat huiswerk voordat je een afspraak maakt, zodat je precies weet wat je wilt vragen”, adviseert carrièrecoach Neha O’Rourke. Het is dus belangrijk om vast informatie in te winnen, maar don’t overdo it. Je hoeft niet alle wijsheid al in pacht te hebben. “Geef een deel van die druk op en sta toe dat het gesprek een moment van nieuwsgierigheid wordt, in plaats van een tactische stap”, aldus Neha.

Enkele vragen waar je aan kunt denken zijn: kun je me iets meer vertellen over de functie, waarom hou je zo van je werk en wat zijn de grootste uitdagingen voor jou?

Hoe nodig je jezelf uit voor een informatief sollicitatiegesprek?

Wil je een informatief gesprek met iemand? Dan is het in dit geval echt een kwestie van de stoute schoenen aantrekken. Zoek op LinkedIn naar iemand die een positie bekleedt waar jij meer over wilt weten. Of praat met iemand die een groot netwerk heeft en jou aan iemand kan koppelen.

Vertel in een berichtje aan diegene hoe je hem of haar hebt gevonden, wat je precies wilt leren, waarom het zo belangrijk voor je is en waarom je juist diegene graag wilt spreken. Laat ook weten dat het geen tijdrovend gesprek zal worden en dat je maximaal 15 tot 20 minuten van hun tijd vraagt. O, en vergeet na het gesprek niet om nog een bedankje te sturen in de vorm van een mailtje.

Vind je het wat vreemd om iemand voor een dergelijk verzoek te benaderen? Dan drukt Mattheis je op het hart om deze gevoelens onmiddellijk los te laten. De cliënten van de coach waren vaak erg succesvol in het krijgen van deze gesprekken. “Mensen houden ervan om over hun werk te praten”, vertelt ze. Volgens Mattheis zeggen mensen dan ook vaak ja tegen zo’n verzoek.

Het grote voordeel

Normaliter solliciteer je voor een functie en moet je maar hopen dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Door zelf iemand te benaderen voor een informatief gesprek, heb je meteen een foot in the door. Komt er een interessante vacature binnen het desbetreffende bedrijf vrij? Dan kun je in je sollicitatiebrief melden dat je persoon A al eens sprak over de baan en dat jij daardoor erg enthousiast werd over de functie. Het zou maar zo eens in je voordeel kunnen werken!

Bron: HelloGiggles | Beeld: iStock

Laatste nieuws