Deze 5 dingen kunnen ervoor zorgen dat je je continu moe voelt

Druk jij ook elke ochtend die snooze knop in en vecht je in de middag tegen je slaap? You're not the only one!

vermoeidheid oorzaken

Druk jij ook elke ochtend die snooze knop in en vecht je in de middag tegen je slaap? You're not the only one! Maar je vaak moe voelen kan zijn tol eisen, waardoor het je mentale en fysieke gezondheid kan beïnvloeden. Ai! Onderstaande dingen kunnen mogelijk de oorzaak zijn waarom je je continu moe voelt.

Oververmoeid

Het is volkomen normaal om je af en toe slaperig te voelen, maar als je voortdurend vecht tegen de drang om in een diepe slaap te vallen, dan kan er iets mis zijn. En hoewel vermoeidheid een veelvoorkomend symptoom is van verschillende gezondheidsaandoeningen, is een goede nachtrust meestal alles wat nodig is om je energieniveau weer te herstellen. Toch kunnen er ook andere oorzaken de boosdoener zijn. Hieronder vijf belangrijke redenen waarom je je de hele tijd zo moe kunt voelen:

1. Burn-out

Een burn-out ontwikkelt zich langzaam en is vaak het gevolg van chronische stress op werk. Symptomen als een verminderde motivatie, een gebrek aan energie, verminderde prestaties en een slechte nachtrust komen vaak voor. Hoe je een burn-out eventueel tegen kunt gaan? Door je taken op werk te delegeren, regelmatig pauzes in te lassen, tijd te reserveren voor rust én ontspanning, regelmatig te bewegen en een gezonde levensstijl na te streven.

Ook is voldoende slaap nodig om te kunnen presteren overdag. 'Zonder rusttijd is het lichaam niet in staat om te herstellen en op te laden", vertelt Dr. Kat Lederle tegen PureWow. Het gevolg? Volgens Dr. Lederle kunnen dan lichamelijk en mentale gezondheidsproblemen optreden.

2. Slechte levensstijl

Een van de grootste boosdoeners waarom je je altijd moe voelt heeft te maken met je voeding. Geraffineerde koolhydraten zorgen bijvoorbeeld voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, en wanneer die daalt kun je je extreem moe voelen. Ook een gebrek aan eiwitten kan invloed hebben op je energieniveau. Enne, als je te weinig calorieën eet, vertraag je de stofwisseling om energie te sparen. Het is daarom van belang dat je een gebalanceerd dieet volgt met voedingsmiddelen die je lichaam voorzien van brandstof.

3. Stress

Ook stress is een veel voorkomende oorzaak waardoor je een minder goede nachtrust kunt hebben. Wist je dat stress trouwens een fysieke en mentale reactie is op de druk van het leven? Belangrijk dus om je stress te beheersen, zodat je beter kunt slapen en waardoor je je lichaam de kans geeft om te herstellen. "Dagelijks mediteren kan je helpen om afstand te nemen van verontrustende gedachten en gevoelens, waardoor je rustig blijft", aldus Dr. Lederle.

4. Slaapstoornis

Slaapverlamming, slaapwandelen en slaapapneu vallen allemaal onder de slaapstoornissen en kunnen dus je nachtrust verstoren. "Dit heeft op zijn beurt invloed op je vermogen om overdag te functioneren." Ai! Als je denkt dat je een slaapstoornis hebt en je daardoor altijd moe bent, dan is het sowieso verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

5. Voedselintolerantie

Als je gevoelig bent voor bijvoorbeeld gluten, zuivel of soja, dan kun je symptomen als huiduitslag, hoofdpijn en misselijkheid ervaren. Ook spijsverteringsproblemen zoals kramp, een opgeblazen gevoel of diarree kunnen optreden. Maar wist je dat vermoeidheid ook voorkomt bij mensen met een voedselintolerantie?

Vermoed je dat je een voedselintolerantie hebt? Houd dan eens een voedseldagboek bij waarin je de symptomen opschrijft, zodat je deze uiteindelijk aan je huisarts of diëtiste kan laten zien.

Misschien ook voor jou:
Dit verklaart waarom je juist moe bent ná het weekend
Lifestyle
  • PureWow
  • iStock