Binnen relaties vinden nooit woordenwisselingen plaats, krijg je ontbijtjes op bed en komt je lief met attente presentjes. Dat is tenminste wat de romantische komedies ons voorschotelen. De realiteit is wel anders. Zeker in coronatijden geldt voor (samenwonende) stellen dat er sprake kan zijn van meer wrijving. Relatietherapeuten delen daarom de adviezen die zij momenteel continu aan hun cliënten geven.
Communiceren
Het komt niet als een verrassing, maar moet toch even genoemd worden: communiceer met elkaar. Therapeut Robert Allen vertelt aan Self dat het belangrijk is om ook jullie gevoelens over de pandemie met elkaar te bespreken. Dit kan voelen als klagen over de stijgende cijfers en de avondklok, maar graaf dieper dan dat. Achterhaal welke gevoelens jullie daarbij hebben en praat erover. Niemand had verwacht ooit in dit scenario te komen zitten. Juist daarom kun je je partner nog beter leren kennen door hierover te praten.
Haal geen oude koeien uit de sloot
Haalt je lief jou het bloed nu vaker onder de nagels vandaan? Praat dan alleen over datgene dat jou op dat moment irriteert en breng geen ergernissen uit het verleden ter sprake, adviseert GZ-psycholoog Vagdevi Meunier. Heeft je partner die ene vuilniszak bijvoorbeeld nog steeds niet weggegooid? Wijs je lief er dan niet op dat het de tiende keer is dat hij of zij het vergeet. Zeg liever: ik zie dat het afval nog niets is weggebracht. Kun je dat nu doen?
Stel grenzen rondom preventieve coronamaatregelen
Altijd op precies dezelfde lijn zitten zou mooi zijn, maar is in de praktijk niet erg haalbaar. Denken jij en je lief bijvoorbeeld anders over de preventieve coronamaatregelen van de regering? Dan is ook dit volgens psychotherapeut Laurel Steinberg iets om over te praten. Overleg bijvoorbeeld hoe vaak jullie gasten willen ontvangen en respecteer elkaars grenzen.
Probeer een nieuw ‘normaal’ ritme te vinden
We dealen al meer dan een jaar met corona en toch is het nog niet iedereen gelukt om hier een nieuw en fijn werkende dynamiek in te vinden. Om hier samen met je significant other een nieuw ritme in te vinden kan al helemaal lastig zijn. Steinberg adviseert om zoveel mogelijk ‘normale’ gewoontes te behouden die jullie pre-corona hadden. Gingen jullie bijvoorbeeld altijd samen naar de sportschool? Pak dan nu samen een home workout op. Steinberg komt ook met de suggestie om vaker op ‘romantische avonturen’ te gaan. En ja, volgens de therapeut mag je dat interpreteren zoals je zelf wilt.
Probeer een groter support system te krijgen
Zit je ergens mee? Dan is je partner de eerste die dat te horen krijgt. Natuurlijk is dit omdat je lief en leed met je geliefde wilt delen, maar ook omdat we onze sociale contacten nog steeds moeten beperken. Toch blijft het belangrijk om ook je vrienden en vriendinnen niet te vergeten. Allen adviseert om met vrienden te praten tijdens een videobelletje (als die je de strot tenminste nog niet uitkomen) en anders om samen een wandeling te maken. Het is voor je vriend of vriendin nu eenmaal niet mogelijk om ook tegelijkertijd al je beste vriendinnen te zijn.
- Self
- Gabby K