Deze skincare ingrediënten moet je nooit met elkaar combineren

Bepaalde actieve ingrediënten in je huidverzorgingsproducten werken averechts als je ze over elkaar aanbrengt op je huid. 

ingrediënten niet mixen

We hoeven niemand te vertellen dat het aanbod aan skincare producten tegenwoordig behoorlijk overweldigend is. Tig crèmes, toners en serums beloven allemaal hetzelfde: jouw huid te laten stralen en verzorgen. En dat is allemaal heel leuk en aardig, maar bepaalde samenstellingen kun beter niet over elkaar aanbrengen.

Combineren van huidverzorgingsproducten

Volgens dermatoloog Dr. Ava Shamban is skincare als het volgen van een recept. Sommige kruiden brengen de smaak van het gerecht naar boven en anderen doen het tegenovergestelde. Op deze manier kun je ingrediënten in je huidverzorgingsproducten ook zien. Sommigen verliezen hun werking als je ze verkeerd combineert, zo vertelt de dermatoloog aan Coveteur.

“Het begrijpen van de ingrediënten in de producten die je vaak gebruikt en het over elkaar aanbrengen daarvan, is een belangrijk onderdeel van een gezond en resultaatgericht huidregime”, vertelt Shamban. Als voorbeeld noemt de dermatoloog retinol, ook wel vitamine A genoemd. Dit ingrediënt vindt zij ‘het meest temperamentvol’ en gaat niet goed samen met andere actieve ingrediënten in huidverzorging.

Niet combineren

Producenten van huidverzorging gaan slim te werk. Zo werkt dat ene product optimaal als je het combineert met een andere crème of serum uit de desbetreffende lijn. Als je besluit om producten van andere lijnen of zelfs andere merken met elkaar te combineren, is het belangrijk dat je weet wat je doet. Welke producten kun je met elkaar combineren en welke combinaties doen meer kwaad dan goed?

In veel gevallen kun je producten wel combineren, maar er is een aantal ingrediënten dat je beter niet met elkaar kunt combineren:

Retinol + vitamine C

We noemden het net al: retinol valt niet makkelijk met andere ingrediënten te mengen. Retinoïden met vitamine c combineren is daar een voorbeeld van. Vitamine C beschermt de huid en kun je het beste overdag gebruiken. De correctoren in retinoïden daarentegen worden gedeactiveerd door zonlicht en daarom kun je dit het beste ’s nachts gebruiken.

Retinol + benzoylperoxide

Een van de beste acnebestrijders is benzoylperoxide, maar dit ingrediënt gaat niet goed samen met vitamine A. “Het zijn competitieve ingrediënten en kunnen elkaar tegenwerken”, vertelt Shamban. Zo kan de benzoylperoxide de retinoïden in vitamine A deactiveren. Gelukkig zijn er ook vergelijkbare alternatieven voor vitamine A, zoals tretinoïde. Dit ingrediënt blijft wel stabiel wanneer het over een crème of serum met benzoylperoxide wordt aangebracht.

Producten op waterbasis + producten op oliebasis

Water en olie mengen niet, dat weten we. Het zou daarom bijna common sense moeten zijn dat je huidverzorgingsproducten op waterbasis niet mengt met producten die op oliebasis zijn. But the thing is dat we soms niet goed genoeg op de ingrediënten letten. Oliën zijn hydrofoob en dat houdt in dat het water afstoot. Het heeft daarom geen zin om producten over elkaar aan te brengen als de een op waterbasis is en de ander niet.

Overigens zijn veel verzorgingsproducten al op waterbasis. Dit komt omdat we vaak het idee hebben dat producten op oliebasis de poriën verstoppen. Als je vatbaar bent voor een verhoogde olieproductie kan dit inderdaad het geval zijn. Lichte olieproducten kun je overigens prima op de huid aanbrengen zonder dat het de poriën verstopt.

Beauty
  • Coveteur
  • iStock