Aha! Dit is hoe je met de ‘gevreesde’ salarisvraag omgaat

Ga er niet blind vanuit dat je altijd kunt onderhandelen.

Een vraag die velen liever niet krijgen is hoeveel je zou willen verdienen. En laten we eerlijk zijn: that's a tough one! Als je te onzeker overkomt, kan het vertrouwen van de werkgever om je aan te nemen afnemen. Maar je kunt er ook niet altijd vanuit gaan dat diegene zomaar een getal noemt en dat je van daaruit gewoon kunt onderhandelen. Argh!

Zoek uit wat je ‘waard’ bent

Wanneer degene – die het sollicitatieproces bij je afneemt – naar je salarisverwachtingen vraagt, dan is het goed om aan te geven wat je 'ideale salaris' is en wat je 'walk away' bedrag is. Houd rekening met de functie-eisen, je beroepservaring en je prestaties. Daarnaast is het slim om van tevoren onderzoek te doen wat het gemiddelde inkomen is van werknemers die bij het bedrijf in dienst zijn en dezelfde functie bekleden.

Onderbouw je mening

Met de informatie die je verzameld hebt, kun je een goed antwoord voorbereiden waaruit blijkt dat je overtuigd bent van wat je 'waard' bent en dus ook wat je te bieden hebt. Bijvoorbeeld: “Ik ben opzoek naar een salaris tussen de X en X euro per maand/per jaar. Dit lijkt mij een redelijk marge, want… Gezien al deze factoren en mijn ervaring, denk ik dat X tot X euro een redelijke vraag is. Is dit iets wat ook voor jullie werkt?”

Drie dingen waar je rekening mee wil houden tijdens het onderbouwen van je mening:

  1. Geef je salarisbereik aan, waardoor je aangeeft dat je openstaat voor onderhandelingen.
  2. Daarnaast is het goed om deze bedragen weer te onderbouwen. Geef niet alleen aan dat je aan alle functievereisten voldoet, maar ook dat je een échte aanwinst voor het bedrijf bent.
  3. Als laatste is het goed om te vragen of het salaris binnen het budget van het bedrijf valt. Hierdoor krijg je al snel een idee waar het gesprek heen gaat, zelfs als het antwoord “we komen er nog op terug” is.

Wat als het te laag is?

Als het aanbod onder je ideale salaris of zelfs onder je walk away bedrag ligt, zijn er nog een aantal dingen waarover je zou kunnen onderhandelen. Zodat de positie waarvoor je solliciteert de moeite waard kan zijn. Denk aan:

  • Flexibele werktijden
  • Extra vakantie uren
  • Vergoeding van collegegeld of professionele ontwikkeling
  • Hogere commissie of bonussen

Tot slot: wees niet bang om nee te zeggen. Als je jezelf tekort doet, kun je er ongelukkig van worden. Hoe leuk de baan ook kan zijn, je wil in the end zorgeloos je rekeningen kunnen betalen, toch? Good luck!

Bron: CNBC | Beeld: The Good Fight

Laatste nieuws