Klaar voor het voorjaar: skincare update

Ook qua skincare en make-up is het tijd om je over te geven aan de lente.

Lees ook

Niet alleen fashionwise begint er een nieuw seizoen, ook qua skincare en make-up is het tijd om je over te geven aan de lente. Met de fijnste verzorgingsproducten, de nieuwste foundation en de beste kleuren voor een frisse look.

Skincare update

Je herkent ’t vast wel, zo’n after-winter-huid. Een doffe uitstraling, droge plekjes her en der en een compleet gebrek aan natuurlijke glow. Het komt door een combinatie van de kou buiten en de verwarming binnen. Onder invloed van kou worden je talgkliertjes minder actief. Daardoor is je huid minder goed in staat om vocht vast te houden, met een droog en schraal gevoel tot gevolg. De verwarming binnen maakt het er allemaal niet beter op; de temperatuur stijgt, maar de hoeveelheid vocht in de lucht stijgt niet mee. Daardoor verdampt er meer vocht uit de huid, met als gevolg – je raadt het al – een droge huid.

Waarom dan die dofheid? Een huid die droog is, en soms zelfs schilferig, heeft geen gelijkmatig oppervlak. En daardoor kan het licht niet goed weerkaatst worden. Een glow ontstaat als het licht juist wél optimaal weerkaatst wordt. Een egaal, gehydrateerd huidoppervlak is dus de sleutel tot een frisse glow. Gelukkig allemaal issues waar moderne skincareproducten prima tegenop kunnen. Met deze simpele tips heb je in no time je glow terug.

Tip 1: weg met de dode huidcellen

Een glow vraagt om een egaal huidoppervlak, en een egale huid vraagt om een exfoliant. Bijvoorbeeld eentje met PHA’s. Tis dat? PHA staat voor ‘polyhydroxy acid’ en is dus een zuur. Het is een zusje van de welbekende BHA’s en AHA’s, maar dan net iets milder en daardoor is er minder kans op irritatie. Eigenlijk zou elke zichzelf respecterende skincare-routine één of meerdere zuren moeten bevatten, en een exfoliant met PHA’s is dus een prima ‘zuur voor beginners’.

Tip 2: schoon schip maken

Reinig je huid met een cleanser die tegelijkertijd hydrateert, zo sla je twee vliegen in één klap. Een cleanser moet in de eerste plaats vuil verwijderen, maar hij moet ook vooral de natuurlijke vetten van je huid in hun waarde laten. Ben je in de winter geswitcht naar een cleanser in olievorm, dan is de lente het seizoen om over te stappen op een reinigingsgel of -crème.

Tip 3: een goeie oppepper


Een kuur met vitamine C kan de natuurlijke glow van je huid een kickstart geven. Zeker wanneer je gebruikmaakt van een product met een hogere concentratie vitamine C – 10% of meer – kun je al snel resultaat zien. Wat doet vitamine C precies? Het heeft een licht exfoliërende werking en vermindert ook actief pigmentvlekken, waardoor het zorgt voor een heldere en egale teint. Omdat het ingrediënt je huid gevoeliger kan maken voor de zon, zijn de laatste weken van de winter hét moment om zo’n kuur te gebruiken.

Tip 4: je dagelijkse portie SPF

Yes, de dagen worden weer langer en zonniger! Hoewel de zon nog niet op volle kracht schijnt en je nog niet wegsmelt wanneer je erin zit, is de hoeveelheid UV-straling ongemerkt al best hoog. Dat betekent dat je nu enorm op het beschermen van je huid moet letten. Een UV-filter zou elk seizoen – ja, óók in de winter – in je dagelijkse huidverzorgingsroutine moeten zitten. Maar in het voorjaar en de zomer is een filter met minimaal SPF 30 aan te raden. Heb je nog een verpakking liggen van vorig jaar? Check de houdbaarheidsdatum even. Zonnefilters verliezen hun werkzaamheid onder invloed van licht, zuurstof en temperatuur, dus dikke kans dat het flesje van vorig jaar geen bescherming meer biedt.

Tip 5: smeren en rollen

Oké, je dode huidcellen zijn verleden tijd, je reiniger is up-to-date, je huid is weer mooi egaal dankzij vitamine C en je beschermt ’m goed. Nu is er nog één manier om je huid net dat extra zetje te geven: een wekelijks maskertje. Met een sheetmasker bijvoorbeeld, daarmee trakteer je je huid in korte tijd op een flinke dosis hydratatie. En je kunt er nog een schepje bovenop gooien door aan de slag te gaan met een gezichtsroller. Dat rollen kan over het maskertje heen. Maak opwaartse bewegingen langs je kaakcontouren, over je jukbeenderen, op je neusbrug en over je voorhoofd. Met deze do-it-yourself-massage stimuleer je de doorbloeding in je gezicht, en daardoor worden de ingrediënten uit je masker beter opgenomen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het maart-april nummer van Marie Claire, die je HIER kunt bestellen.

Bron: Marjolein Vermeij | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook