doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Aha! Met deze 5 tips pak je roos aan

En hoe je het dus ook kunt voorkomen.
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
roos voorkomen

Wist je dat roos een van de meest voorkomende en hardnekkige haarproblemen is? Het kan namelijk bij elk haartype voorkomen. Hoewel roos over het algemeen moeilijk te verhelpen is, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om er vanaf te komen en het dus ook te voorkomen.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Wat is roos eigenlijk?

Volgens Dr. Rolanda Wilkerson, directeur en hoofdwetenschapper bij Head & Shoulders, is roos een reactie van de huid op een natuurlijk voorkomende schimmel en natuurlijke oliën op de hoofdhuid. "Ongeveer de helft van de bevolking heeft last van roos, en degenen die het hebben, hebben een genetische aanleg om te reageren op de schimmel die op de hoofdhuid aanwezig is en roos veroorzaakt", legt ze uit aan InStyle.

En ondanks de mythes, is roos niet besmettelijk. "Iedereen heeft de natuurlijk voorkomende schimmel op zijn/haar hoofdhuid, maar niet ieders hoofdhuid reageert op de irriterende stof." Aha!

Goed nieuws

Roos kan zich verschillend uiten en de aandoening kan variëren van lichte tot hardnekkige schilfers. "De symptomen van roos zijn jeuk, roodheid, droogheid en schilfers, die in verschillende groottes kunnen voorkomen", legt dr. Wilkerson uit.

But good news! Want er zijn verschillende tips en stappen die je kunt nemen om roos te behandelen. Begin in ieder geval altijd met de makkelijkste stappen. Werk dit niet? Bouw het dan beetje bij beetje op, totdat je hoofdhuid wél reageert op de behandeling.

Zo pak je 't aan!

Hieronder een paar tips die kunnen helpen:

1. Let op de temperatuur van het water
Je haar met heet water wassen, doet meer kwaad dan goed. "Het zal het haar ontdoen van vocht. Neem genoegen met lauw water."

2. Voeg een wasdag (of twee) toe aan je routine
Onregelmatig wassen, kan problematisch zijn voor iemand die last heeft van een droge, schilferende of jeukende hoofdhuid. "Was op zijn minst één keer per week je haar als je hoofdhuid begint te jeuken", aldus Dr. Wilkerson.

3. Maar was het niet te vaak
Dit kan namelijk bijdragen dat je hoofdhuid nog verder uitdroogt. "Wat vijand nummer één is voor terugkerende roos", legt dermatoloog Dr. Adeline Kikam uit.

Hoevaak je precies je haar moet wassen, is voor ieder haartype verschillend. Zoek uit wat voor jou het beste werkt.

4. Gebruik andere shampoo
De dermatoloog raadt een shampoo aan die vol zit met ingrediënten die schilfers en jeuk tegengaan, maar die niet al te agressief voor je hoofdhuid is. "Laat de shampoo vijf minuten op de hoofdhuid zitten voordat je 'm uitspoelt, zodat de shampoo goed opgenomen kan worden."

5. Bij twijfel, raadpleeg een arts
"Als je roos ernstig is, denk aan haaruitval, veel jeuk of schilfers, dan is het belangrijk om je huisarts te raadplegen." Waarom vraag je je af? Het kan ook een andere aandoening zijn, zoals psoriasis, die baat zou kunnen hebben bij een andere medische behandeling.