Dit is welke invloed een slecht matras op je gezondheid kan hebben 

Ai...

Dit is welke invloed een slecht matras op je gezondheid kan hebben 

Je telefoon niet in de slaapkamer gebruiken, het kopje koffie in de avond overslaan en zorgen voor de juiste temperatuur in de bedroom. Het zijn enkele tips die je nachtrust kunnen bevorderen. Onderschat daarnaast ook niet het belang van een goed matras, want een slecht exemplaar kan je nachtrust behoorlijk ruïneren.

Nieuw matras

Een goede nachtrust is toch wat we allemaal willen? Well, check dan maar eens of je matras nog wel up to standard is. Uit een onderzoek blijkt dat mensen veel beter slapen op een nieuw matras (surprise, suprise). Voor deze studie sliepen participanten 28 dagen op een matras dat ongeveer 9,5 jaar oud was en ze sliepen 28 dagen op een nieuw matras.

Het zal geen verrassing zijn dat men veel beter sliep op het nieuwe matras. De deelnemers gaven aan dat hun slaapkwaliteit toenam, dat hun rugklachten afnamen en dat hun stressgerelateerde symptomen afnamen.

Wanneer is een matras niet meer goed

Hoe je precies kunt achterhalen of het tijd is om je matras de deur uit te doen? Daarover weet fysiotherapeut Jaclyn Fulop het een en ander. Zo is een matras niet meer goed als je regelmatig wakker wordt met pijn in je lichaam. Als je bed te zacht is, steunt het niet meer de natuurlijke vorm van je wervelkolom. Je spieren worden dan geactiveerd om je lichaamsgewicht te ondersteunen. “De ene kant van het lichaam raakt dan overbelast en de andere kant kan dan worden samengetrokken en worden verkort”, legt Fulop uit aan Hello Giggles.

De pijn die wordt veroorzaakt door een slecht matras, wordt erger als je hierop blijft doorslapen. "Een slechte matras kan niet alleen ongemakkelijk zijn, maar de resulterende slaapproblemen kunnen het pijngevoel van het lichaam vergroten, waardoor het ongemak nog erger wordt als je te weinig slaapt", vertelt slaapadvisieur Michael Grandner.

Effect mentale gezondheid

Slaap je te lang door op een slecht matras? Dan is dat niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Als we niet goed slapen, hebben we vaak een korter lontje en door het slaapgebrek zijn we minder alert. Het is iets wat we volgens Michael J. Breus niet moeten onderschatten. Hij stelt dat een chronisch slaaptekort je emotionele welzijn beïnvloedt en een impact kan hebben op je relaties. Het kan zelfs resulteren in een depressie, zo vult Dr. Grandner aan. Ai.

Misschien ook voor jou:
Wat jouw slaappositie met je partner over je relatie zegt
Lifestyle
  • HelloGiggles
  • iStock