Hoe je stopt met piekeren over je ex na een break-up

Een relatietherapeut deelt waardevolle adviezen.

Het is niet altijd makkelijk om over een ex heen te komen. Soms blijft diegene in je gedachten dwalen. Elk moment van elke dag. Je ergens anders op focussen lijkt onmogelijk, maar is het niet. Met deze tips lukt het je om je gedachten van je ex te verzetten.

Reden van gepieker achterhalen

First things first. Om je ex uit je gedachtes te zetten is het belangrijk om te achterhalen waarom je steeds aan hem of haar denkt. Het kan dat je bepaalde gebeurtenissen aan het ‘herkauwen’ bent uit angst. “Het brein wil dat je een pijnlijke gebeurtenis blijft afspelen, zodat je jezelf er in de toekomst tegen kunt beschermen”, legt psycholoog Aimee Daramus uit aan Well + Good. Als jij vermoedt dat dit voor jou het geval is, is het volgens de psycholoog het beste om de hulp van een professional in te schakelen om het gebeuren te verwerken.

Daarnaast kan het ook dat je maar aan je ex blijft denken, omdat het nu eenmaal is hoe ons brein werkt als we iets niet begrijpen. “Ons brein wil gebeurtenissen opnieuw afspelen als het iets niet begrijpt”, vertelt psychotherapeut Meghan Watson. Volgens haar komt dit met name voor bij relatiebreuken. Hoe graag we iets ook willen begrijpen, het valt niet te rationaliseren.

Volgens zowel Daramus als Watson is het mogelijk om te stoppen met piekeren over je ex. Volgens de experts kun je de volgende 5 dingen doen:

Ga het piekeren anders bekijken

“Een manier om het ongemak van herbeleving te beheersen, is door je geest te bedanken voor het willen oplossen en begrijpen van het probleem. Erken dit en herinner jezelf eraan dat het normaal is om dit te ervaren”, zegt Watson. We hebben niet altijd de antwoorden waar we naar op zoek zijn. Het is logisch dat je brein het probeert te begrijpen. Bedank je brein ervoor en stel je verwachtingen bij. De kans is groot dat je een bepaalde emotionele gebeurtenissen nooit helemaal zult begrijpen. Leg je hierbij neer en het wordt makkelijker om het los te laten.

Zoek afleiding

Blijf je maar piekeren? Dan raadt Dr. Daramus aan om afleiding te zoeken wanneer je weer aan het piekeren bent. “Je hebt activiteiten nodig die om je aandacht vragen, zoals een goede film, een spel of een puzzel”, vertelt ze. “Blijf je leven leven en train je brein erin om je gedachtes te verzetten.”

Bepaal hoe je wilt veranderen

“Wanneer iets gebeurt dat jou verandert, probeer dan vast te stellen hoe jij hierdoor wilt veranderen”, raadt Dr. Daramus aan. Blijf je bijvoorbeeld aan een ex denken? Dan moet je gaan nadenken over wat jij wilt leren van die break-up. Wat zijn waarschuwingssignalen en wat wil je nooit meer? “Je kunt ook kijken naar wat je prettig vond aan de relatie en wat je weer zou willen als je klaar bent om weer te gaan daten.”

Vervang ‘waarom’ voor ‘hoe’

Wanneer je piekert focus je je waarschijnlijk op de 'waarom'-vraag. Waarom zijn jullie uit elkaar gegroeid, bijvoorbeeld. Een manier om gepieker te managen is door jezelf ‘hoe’-vragen te stellen. Dus: hoe zijn jullie uit elkaar gegroeid? “Door ‘hoe’-vragen te stellen in plaats van ‘waarom’-vragen, worden we aangespoord om actiever na te denken over een oplossing, wat sterker en doelgerichter kan aanvoelen”, aldus Watson.

Plan pieker-momenten in

Helaas zijn onze emoties nog altijd iets waar we niet zomaar vat op kunnen krijgen. Blijf jij piekeren? Dan zou je kunnen overwegen om pieker-momenten in te lassen. Ga in dit geval voor korte momenten van 15 tot 20 minuten per dag. “Een korte pieker-uitbarsting hebben – waarbij je aan van alles kunt denken – is bevrijdend. Het kan je in een staat stellen om de controle te krijgen over moeilijke emotionele ervaringen”, stelt Watson.

Bron: Well and Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws