Say what?! Cafeïne kan ook vermoeidheid veroorzaken 

Het laatste wat je waarschijnlijk had verwacht tijdens het drinken van je kop koffie.

Drink je in de ochtend ook altijd een kop koffie in de hoop dat je wat meer energie krijgt? Je bent niet de enige! Dat je je moe kunt voelen door cafeïne, is waarschijnlijk dan ook het laatste wat je zou verwachten. Maar toch gebeurt het weleens. We leggen uit hoe dit komt en ook hoe je dit kunt voorkomen.

Cafeïne

Cafeïne is eigenlijk een stimulerend middel. Het verhoogt je energieniveau en alertheid, waardoor je je wakker en energiek voelt. Gek dus als het tegenovergestelde gebeurt. Je krijgt het meestal binnen via koffie. Maar houd je ook rekening met andere soorten voedingsmiddelen? Denk bijvoorbeeld aan thee en chocolade. Enne, er zijn nog een aantal redenen waarom je cafeïne inname 'verkeerd' kan gaan.

Redenen

1. Toegevoegde suikers
Soms is het niet de cafeïne die je moe maakt, maar de suiker in het drankje dat je drinkt. Toegevoegde suikers in je koffie kunnen voor een insulinepiek zorgen. Het resultaat? Je bloedsuikerspiegel daalt, waardoor je je moe kunt voelen. Probeer daarom de suiker te verminderen of compenseer het met een proteïnerijke snack, zoals noten of eieren. Dit zou volgens studies je bloedsuikerspiegel kunnen helpen reguleren. Noted!

2. Stresshormoon
“Cafeïne kan het niveau van het stresshormoon cortisol verhogen”, vertelt Kent Yoshimura aan Bustle. Een teveel aan cortisol kan bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid, slaapproblemen en vermoeidheid. Ai!

Zo voorkom je het

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe je hiervoor zorgt? Volgens Yoshimura draait het allemaal om balans. “De beste manier om deze vermoeidheid tegen te gaan, is om het op een verantwoorde manier te gebruiken.”

Voel je je vaak moe? Minder dan eens je cafeïne inname. Werkt dit nog steeds niet? Dan is het raadzaam om het helemaal te schrappen. En nee, je hoeft niet direct cold turkey te gaan, zo kun je het ook langzaam afbouwen. Denk aan één kop koffie in de ochtend of door je koffie in te ruilen voor een alternatief drankje met minder of zelfs geen cafeïne. Laatst tip: vermijd cafeïne ongeveer zes uur voor het slapengaan.

Bron: Bustle | Beeld: Kinga Cichewicz

Laatste nieuws