Waarom geven we als volwassenen nog zoveel om de mening van onze ouders? 

Wil je nog steeds de goedkeuring van je ouders? Je bent niet de enige.

We runnen al jaren ons eigen huishouden, betalen minstens net zo lang zelfstandig onze rekeningen en maken in al die tijd weloverwogen beslissingen. Noem het volwassen zijn. Maar hoe oud we ook zijn, we geven nog altijd om de mening van onze ouders. Waarom is dat eigenlijk?

Generatieverschil

Al zijn we nog zo oud, de mening van onze ouders telt. Wat vinden ze van de tatoeage die je liet zetten? Staan ze achter je rigoureuze carrièreswitch? En hoe denken ze over dat huis dat jij wilt kopen? Onze ouders brachten ons groot, dus het is niet zo gek dat je hen regelmatig om advies vraagt. Maar volgens psychotherapeut Nikita Amin heeft het ook met onze generatie te maken.

“Veel millennials kunnen het zich niet veroorloven om zo snel op eigen benen te staan als de vorige generatie”, vertelt zij aan Stylist. Think about it, veel van onze ouders kochten een huis in hun twintiger jaren en hadden voor hun dertigste al meerdere kinderen. Voor onze generatie vinden deze mijlpalen pas op latere leeftijd plaats. Het zorgt er volgens Amin voor dat we ons nog steeds kind voelen in het bijzijn van onze ouders. “Dit creëert een afhankelijkheid van ouders, waardoor het zoeken naar goedkeuring een levenslange dynamiek wordt.”

Ook pandemie speelt een rol

Ook de pandemie heeft ervoor gezorgd dat we meer goedkeuring van onze ouders willen. In 2020 trok 35 procent van de volwassen kinderen weer bij hun ouders in, zo blijkt uit Canadese cijfers. Voor Nederland zal een ander percentage gelden, maar feit blijft dat niet iedereen in crisistijd financieel sterk genoeg was om zelfstandig te blijven wonen. Een ouderlijke bijdrage aan de huur werd voor sommigen bijvoorbeeld noodzakelijk. Keerde je wel terug naar het ouderlijk huis? Dan kon de relatie die jij met je ouders had weer veranderen naar de dynamiek die je als tiener met je ouders had.

Goedkeuring van anderen

Het is niet erg om goedkeuring van je ouders te willen. Wel is het belangrijk om altijd keuzes te maken waar jij zelf honderd procent achterstaat. Dus wanneer wordt onze behoefte naar ouderlijke goedkeuring ongezond? Volgens Amin is dat wanneer we niet meer leven volgens onze eigen wensen, maar volgens die van onze ouders. “Als we ergens enthousiast over zijn, maar dit niet doen omdat onze ouders het er niet mee eens zijn, dan moeten we bij onszelf te rade gaan.”

Overigens gaat het ons volgens Amin niet eens altijd om de goedkeuring van onze ouders, maar om goedkeuring in het algemeen. “Krijg je niet van je ouders wat je nodig hebt? In deze gevallen is het goed om mensen te vinden die deze leegte kunnen vullen, of dat nu een vriend of een partner is”, adviseert ze.

Bron: Stylist | Beeld: Mamma Mia!

Laatste nieuws