Zo kom je in coronatijd over je break-up heen

Uit elkaar gaan is al moeilijk genoeg, maar tijdens een pandemie kan het nog moeilijker te verwerken zijn.

Zo kom je in coronatijd over je break-up heen

Uit elkaar gaan is al moeilijk genoeg, maar een break-up tijdens een pandemie kan nog moeilijker te verwerken zijn. De spanningen lopen, door de maatregelen en avondklok, hoog op en mensen voelen zich vast, bang of eenzaam. Als je relatie net gestrand is, dan wil je deze tips lezen die kunnen helpen om over je break-up heen te komen. You've got this!

1. Neem afstand van je ex

Makkelijker gezegd, dan gedaan. We know! Maar toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet in de 'val trapt' om terug naar je ex te gaan, omdat je bang bent voor eenzaamheid. "Na een breuk is het belangrijk om alle communicatie met je ex te verbreken, althans voor een tijdje. Doorgaan met communiceren vervaagt de grenzen, terwijl de emoties nog erg instabiel zijn", zegt Tennesha Wood tegen Well+Good.

Ruim trouwens ook direct alle spullen en dingen van je ex op, zodat je ruimte maakt voor je geest. Kan je nog geen afstand van bepaalde items doen? Leg het dan uit het zicht, zodat je er niet continu mee geconfronteerd wordt.

2. Laat je gevoelens toe

Door je gevoelens toe te laten, in plaats van ze te onderdrukken, ben je bezig met het verwerken van de situatie. "Je mag gekwetst, verdrietig, onzeker, boos of overstuur zijn. Geef jezelf de tijd om te rouwen om de relatie en laat alle emoties die je voelt toe."

3. Zorg goed voor jezelf

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar self-care is ontzettend belangrijk! Schrijf in een dagboek, neem een douche of maak een playlist die je door je emoties heen helpt. "Met kleine stappen kom je een heel eind als je hart gebroken is", zegt psychotherapeute Angela Ficken.

4. Neem contact op met vrienden en familie

Je ex was hoogstwaarschijnlijk ook je best bud. Hierdoor kun je je al snel alleen voelen, al helemaal tijdens een pandemie. Daarom is het juist zo belangrijk om andere contacten te onderhouden. Denk aan vrienden, familie en andere mensen waarvan je weet dat je op ze kunt rekenen in tijden van nood. "Het betrekken van mensen die van je houden tijdens je genezingsproces, al is het via Zoom, kan irrationele gedachten en verdriet verminderen", legt huwelijks- en gezinstherapeute Indigo Stray Conger uit.

5. Zoek steun

Aangezien we door corona geïsoleerd leven, heb je veel minder persoonlijk contact. "Het verwerken van een relatiebreuk in coronatijd maakt je vatbaarder voor depressie en isolement", waarschuwt Conger. Het is dus belangrijk dat je aan je vrienden en familie laat weten hoe ze kunnen helpen. "Je dierbaren willen je helpen en het is noodzakelijk dat je niet alleen bent in deze tijd van rouw."

6. Reflecteer je relatiebreuk

Als je er klaar voor bent, is het belangrijk om je relatiebreuk te reflecteren. Kun je er bijvoorbeeld lessen uithalen? Misschien ben je te snel in de relatie gesprongen uit angst om in tijden van corona alleen te zijn. Zou je jezelf uiteindelijk met iemand anders kunnen zien? "Leer van je breuk door objectief naar de situatie te kijken en eerlijk tegen jezelf te zijn. Gebruik de breuk als een kans om je behoeften te onderzoeken en je motivaties te begrijpen."

Lifestyle
  • Well+Good
  • iStock