Slaapverlamming: dit is wat je moet weten over de slaapstoornis 

Naar verluidt heeft 25 procent van de mensen dit weleens ervaren, zonder iets over de stoornis te weten.

slaapstoornis

Niemand hoeft ons op de hoogte te brengen van het belang van een goede nachtrust. Slaapproblemen kunnen je letterlijk en figuurlijk wakker houden, no pun intended. Maar voordat je ergens wat aan kunt doen, moet je wel weten dat je ergens mee te maken hebt. Wat weet jij bijvoorbeeld over de slaapstoornis slaapverlamming?

Niet kunnen bewegen

Het begrip slaapverlamming geeft al weg wat de stoornis min of meer inhoudt. Mensen die hiermee kampen kunnen zich opeens niet bewegen als ze wakker worden. Stel je voor: je opent je ogen, bent je bewust van de omgeving en het feit dat je wakker bent, maar je kunt je niet bewegen. Dit is enorm schrikken.

Daarbij kan het van kwaad tot erger. Bij sommigen gaat deze slaapverlamming gepaard met hallucinaties. Je droomwereld wordt hierbij geprojecteerd in de ‘echte wereld’, waardoor je droom levensecht lijkt. Een slaapverlamming kan wel tot een aantal minuten duren.

Wat veroorzaakt dit? 

Een vraag die nu ongetwijfeld in je opkomt is hoe dit in hemelsnaam mogelijk is. De verklaring hiervoor is vrij simpel, maar daardoor niet minder vervelend. Tijdens je slaap kom je op den duur in de REM-fase terecht. In deze fase zorgt je lichaam ervoor dat je niet beweegt. Je brein schakelt dit uit, zodat je niet ergens heen kunt lopen wanneer je dat in je droom wel doet. Word je (half) wakker nog vóór de REM-fase volledig is afgerond, dan kun je een slaapverlamming ervaren.

Officiële nummers omtrent slaapverlammingen zijn niet te noemen, maar naar schattig heeft zo’n 25 procent van de bevolking weleens een slaapverlamming ervaren. Gemiddeld gezien hebben met name tieners hiermee te maken. Daarnaast komt een slaapverlamming ook vaak voor bij mensen met een wisselend slaapschema, een slaaptekort, een psychisch probleem en bij rugslapers.

Is het gevaarlijk?

Ondanks dat je het niet zou verwachten, is een slaapverlamming niet gevaarlijk. Het is een heftig, intens en eng, maar richt geen schade aan je zenuwstelsel. Het kan daarentegen wel zorgen voor een minder goede nachtrust en angst om te gaan slapen. Dat is natuurlijk allesbehalve prettig. Ervaar je de slaapverlamming weleens en zorgt het ervoor dat je met andere slaapproblemen kampt? Bezoek dan een huisarts, zodat er gekeken kan worden naar een eventuele oorzaak.

Misschien ook voor jou:
Hoe slecht is het eigenlijk om te gaan slapen zonder je tanden te poetsen?
Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • iStock