Kun je je haar verven als je last hebt van psoriasis op je hoofdhuid?

We zochten het voor je uit.

Lees ook

Last van psoriasis op je hoofdhuid? Dan ben je je hoogstwaarschijnlijk wel bewust van de ingrediënten en chemicaliën die in je shampoo, conditioner en haarmaskers zitten. Maar hoe zit dit eigenlijk met haarverf? We zochten het voor je uit!

Wat is psoriaris?

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die de celvernieuwing van de huid versnelt. Normaal duurt dit ongeveer drie tot vier weken, maar bij psoriasis duurt dit proces slechts een paar dagen. De huidaandoening komt in het algemeen veel voor en is niet besmettelijk. “Psoriasis wordt veroorzaakt door een complexe interactie tussen genetica, het immuunsysteem en omgevingsfactoren. Over het algemeen wordt de huid verdikt, waardoor schilfering ontstaat”, legt dermatoloog Dr. Sharon Wong aan PopSugar uit. Het kan op veel delen van je lichaam voorkomen, waaronder dus je hoofdhuid.

Wel is het belangrijk om te weten dat de symptomen van psoriasis op de hoofdhuid verschillen van roos, al lijken ze voor het ongetrainde oog op elkaar.

Hoe zit het met je haar verven?

Is het veilig om je haar te verven als je psoriasis op je hoofdhuid hebt? Dit is afhankelijk van de ernst van de huidaandoening. “Allergieën voor haarverf veroorzaken geen psoriasis, maar als de aandoening op je hoofdhuid actief is, dan kunnen deze stoffen wel voor verdere irritatie, ontsteking én ongemak zorgen.”

Ook geeft de dermatoloog aan dat, naast het risico dat je huid nog meer geïrriteerd raakt, je ook nog een allergie bovenop de psoriasis kunt ontwikkelen. “Psoriasis zie ik als een open wond. Haarverf kan voor een flare-up zorgen, wat wondjes, littekens en irritatie op je hoofdhuid kan veroorzaken.” Ai!

Gelukkig is er ook goed nieuws! Want als de huidaandoening onder controle is en het momenteel dus 'rustig' is, zou je je haar volgens de dermatoloog prima kunnen verven. Maar zoals bij elke huidaandoening geldt: als je twijfelt, overleg dan met je huisarts.

Vermijd deze ingrediënten

Beperk het gebruik van ammoniak tot een minimum, vraag liever aan je kapper of ze ook haarverf zonder dit ingrediënt hebben. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om natuurlijke organische oliën te vermijden, omdat dit bij sommige mensen de psoriasis juist kan verergeren.

In het kort: als je huidaandoening onder controle is, is er geen reden om je haar niet te verven. Is je psoriasis wél ernstig op dit moment? Verf je haar dan niet, zodat je verdere irritatie kunt voorkomen. Weet je het niet helemaal zeker? Overleg dan eerst met je huisarts, voordat je een kappersafspraak maakt.

Bron: PopSugar Beauty | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook