5 douchefouten die je huid op de lange termijn kunnen beschadigen

Gelukkig zijn ze makkelijk te voorkomen of af te leren.

De emotionele relatie die we hebben met onze huid is sterk. We durven daarom best dure crèmes aan te schaffen als die net als wij het beste willen voor onze skin. Maar voorkomen dat je huid beschadigd raakt, is nog altijd beter dan ‘m te genezen met die eerder aangeschafte crèmes. Zorg er daarom voor dat je niet de volgende huid beschadigende douchefouten maakt.

Douchen met te heet water 

Douchen met koud water klinkt voor niemand aantrekkelijk, maar je huid wordt er wel blijer van. Natuurlijk hoef je niet een ijskoude waterlaag over je heen te laten komen, maar volgens dermatoloog Melissa Piliang is het foute boel als er te veel stoom vrijkomt tijdens het douchen. “Het is een teken dat het echt te heet is”, vertelt ze aan Health.

Wil je nu echt niet zomaar je die warmte opgeven? Dan raadt Piliang aan om de douche zo warm aan te zetten als je maar wilt, voordat je eronder stapt. “Laat de stoom de ruimte vullen, zodat het warm wordt en draai daarna de temperatuur lager.” Op deze manier kun je volgens de dermatoloog genieten van de warmte, zonder dat het je huid irriteert.

Je gebruikt te agressieve zepen

Gebruik altijd milde zepen wanneer je je lichaam onder de douche reinigt. Te agressieve zepen verwijderen de natuurlijke oliën van je huid en zorgen ervoor dat je huid droog wordt. Wanneer de oliën wel aanwezig zijn, werken ze als een smeermiddel die de huid soepel houdt, weet Piliang. Des te meer chemicaliën in je douchegel zitten, des te groter de kans dat je de huidbarrière beschadigt.

Je gebruikt te vaak zeep

Eigenlijk is water voldoende om je lichaam schoon te krijgen. Gebruik je liever toch zeep? Dan stelt Robynne Chutkan dat dit eigenlijk alleen nodig is voor je oksels en je liezen. Ook als je milde zepen gebruikt, kun je namelijk de goede bacteriën van je huid wegwassen.

Je scrubt te vaak

Een scrub is perfect om dode huidcellen te verwijderen, maar sla hier niet in door. Een keer per week scrubben is meer dan genoeg. Doe je het te vaak? Dan kun je ook daarmee de goede bacteriën van je huid verwijderen, en deze bacteriën zijn nodig om je lichaam te beschermen tegen acne en eczeem. En natuurlijk kun je ook nog eens je huid beschadigen door te vaak te scrubben, waardoor het zelfs pijnlijk kan aanvoelen.

Je maakt je scheermes niet schoon

Je gebruikt ‘m onder de douche, dus het water zal al het vuil wel wegspoelen, toch? Helaas, ook nadat je je scheermes gebruikt moet dat goed reinigen. De dode huidcellen die onvermijdelijk in je gerei terechtkomt, gedijen in je warme badkamer. Hierdoor kunnen infecties ontstaan als jij je tijdens je volgende scheerbeurt weer met dat mes scheert, zeker als je je huid per ongeluk openhaalt. Gelukkig is een scheermes schoonmaken niet moeilijk. Je hoeft ‘m alleen maar onder heet, stromend water te houden tot alle haren weg zijn. Schud overtollig water van het mes en laat daarna opdrogen.

Bron: Health | Beeld: iStock

Laatste nieuws