doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Kun je een droge huid nu wel of niet hydrateren door meer water te drinken? 

Say what? Bruiswater is slechter voor je tanden dan je denkt 

Daar gaat dat minder saaie watertje. 
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
bruiswater tanden

Het advies van vrijwel elke voedingsspecialist en zelfbenoemde voedingsgoeroe luidt dat je op een dag minstens twee liter water moet drinken. Maar kom daar maar eens aan, die litertjes. Om het water wat jeu te geven, gaan sommigen over op Spa rood, maar blijkbaar is ook dat niet goed.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Koolzuurhoudende dranken

Blijkbaar is ook bruiswater, net als andere frisdranken, niet goed voor je tanden. Aan Body and Soul legt tandarts Mikaela Chinotti uit waarom frisdranken, en ook de light-varianten daarvan, zo slecht zijn voor je tanden. “Zelfs als een koolzuurhoudende drank geen suiker bevat, kunnen ingrediënten als fosforzuur of citroenzuur, waardoor de drank een lage pH-waarde heeft, schade aan onze tanden veroorzaken. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de drank is, wat schade kan toebrengen aan het oppervlak van onze tanden.”

Dat frisdrank slecht is voor je tanden, komt voor velen niet als een verrassing. Maar dat ook bruiswater schade kan berokkenen aan je tanden valt rauw op ons dak. “Bruiswater wordt gemaakt door kooldioxidegas op te lossen in water. Hierdoor ontstaat een zuur dat bekend staat als koolzuur. Het koolzuur zorgt ervoor dat de pH-waarden van bruiswater lager is dan gewoon water.”

Als alternatief

Wel goed om te weten is dat de pH-waarde van dranken als Spa rood nooit zo laag is als andere koolzuurhoudende frisdranken. “Bruiswater bevat geen suiker als een ingrediënt en daarom is de pH-waarde hoger dan andere frisdranken.” Chinotti ziet bruiswater daarom als een beter alternatief voor frisdranken, maar waarschuwt dat je het drankje alsnog niet elke dag moet drinken. Noted!

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');