doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Vier tekenen die erop duiden dat je de juiste baan uitoefent

En vier tekenen die erop wijzen dat je op de verkeerde plek zit.
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-610822a3e7a92 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610822a3e7a92 img{#fig-610822a3e7a92 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-610822a3e7a92 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610822a3e7a92 img{#fig-610822a3e7a92 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-610822a3e7a92 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610822a3e7a92 img{#fig-610822a3e7a92 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-610822a3e7a92 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610822a3e7a92 img{#fig-610822a3e7a92 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}juiste baan

Niet elke baan hoeft je dream job te zijn en je werk zal waarschijnlijk niet altijd je enige passie zijn. Maar het is wél belangrijk dat je een baan vindt die het beste in je naar bovenhaalt. Vraag jij je ook weleens af of je op de goede plek zit? Je bent niet de enige! Daarom vier tekenen die erop wijzen dat je op het juiste pad zit (of juist niet).

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

4 tekenen dat je op de juiste plek zit

1. De tijd vliegt voorbij
"Als je merkt dat de dagen, maanden en jaren snel voorbij gaan, heb je een baan gevonden dat uitdagend is en je betrokken houdt", zegt Christina Hall, senior vice president en chief people officer bij LinkedIn, tegen Real Simple. Ga je volledig op in je werk en vliegt de dag voorbij? Dan is dit volgens Hall altijd een goed teken.

2. Je leert en groeit
"Hoe meer je leert en groeit in je carrière, hoe gemotiveerder je zult zijn om elke dag je werk te doen." Wel geeft ze aan dat je zelf enige verantwoordelijkheid moet nemen om een "growth mindset" te kweken. Waarom vraag je je af? Omdat leren én ontwikkelen meer oplevert dan alleen salaris. Zo zoekt meer dan de helft van de professionals actief naar manieren om te leren en te groeien in hun carrière, zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn. Enne, dat zou jij dus ook moeten doen.

3. Je zondagavondblues zijn niet mega erg
Helaas zitten we allemaal weleens met de zondagavondblues opgescheept. En uit data van LinkedIn blijkt dat meer dan een derde van de professionals er last van heeft. But there's some good news! Want volgens Hall zou je nog steeds het juiste beroep uitoefenen als je deze angsten kunt relativeren.

4. Je kunt goed met je collega's overweg
Dit betekent niet direct dat je beste vrienden moet zijn met iedereen met wie je werkt, maar omring jezelf met een paar goede collega's. "Vriendschappen op de werkvloer kunnen een waardevolle hulpbron zijn en een ondersteund systeem om je te helpen je doelen te bereiken. En veel vriendschappen op de werkvloer gaan verder dan de werkplek en gaan vaak een leven lang mee", aldus Hall.

4 tekenen dat je niet op de juiste plek zit

1. Er lijkt geen einde aan de werkdag te komen
Kijk jij de hele dag op de klok? Dan is dit volgens Hall een teken om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. "Er is niets erger dan een baan waarbij je constant de tijd in de gaten houdt."

2. Je leert niets meer
"Een goede baan moet je constant laten leren en nieuwe vaardigheden laten ontwikkelen. Je moet je niet altijd op je gemak voelen als je aan grote projecten en doelen werkt", legt Hall uit. Voel je je niet meer uitgedaagd? En zie je geen ruimte meer voor verdere ontwikkelingen? Dan is het tijd voor de next step.

3. Je hebt je carrière hoogtepunt bereikt
Hoe je weet dat je dit bereikt hebt? "Als je je werk op de automatische piloot doet." Ook geeft Hall aan dat je dit weet als je rusteloos bent, je je verveelt of als je constant je to-do lijst ontwijkt. Aha!

4. Je ervaart continu symptomen die duiden op een burn-out
Je bent altijd uitgeput na werk, je hebt geen puf om je vrienden te zien of persoonlijke 'verplichtingen' aan te pakken, je wordt steeds opnieuw verkouden door stress en/of je denkt altijd aan werk. Dit kunnen volgens Hall allemaal tekenen zijn van een burn-out op werk. "Als je je voortdurend overweldigend voelt op werk, kan dat een teken zijn dat je een vrije dag nodig hebt." Is het probleem groter? "Verwaarloos je geestelijke gezondheid niet. Zoek professionele hulp als je het gevoel hebt dat je dit nodig hebt."