Kan het stoppen met de pil je haar en huid aantasten?

Hormonen kunnen het lichaam op verschillende manieren beïnvloeden.

aantasten huid en haar

Hormonen kunnen het lichaam op verschillende manieren beïnvloeden. Heb je besloten om te stoppen met de anticonceptiepil? Dan kunnen er soms bijwerkingen optreden, zoals acne flare-ups en haaruitval. Maar heeft dit echt met het stoppen te maken of zijn er andere redenen? And remember: elk lichaam is anders, dus wat de ene persoon ervaart zal niet opgaan voor de ander.

Heeft het stoppen invloed op je huid en haar?

Dit kan voorkomen, maar dat wil niet zeggen dat je gegarandeerd met een van deze problemen te maken krijgt als je stopt met de pil. Ook dermatologen merken op dat dit een lastig gebied is, waarbij niemands ervaring hetzelfde is als de rest. "Het is ingewikkeld omdat hormonale anticonceptie in vele vormen bestaat en verschillende soorten en niveaus van hormonen bevat. En zelfs dezelfde formulering kan verschillend zijn voor mensen", zegt dermatoloog Hadley King tegen mindbodygreen.

Waarom je last kunt krijgen van acne

Bepaalde soorten van anticonceptie (met hormonen) kunnen hormonale acne verbeteren als je ze gebruikt. "Vaak bevatten deze anticonceptiemiddelen oestrogeen en progestageen. Deze twee hormonen zijn vaak nuttig om hormonale acne te bestrijden", legt King uit. Als je een genetische aanleg hebt voor acne, kan elke toename van de talgproductie leiden tot puistjes. Zo vermindert oestrogeen de talgproductie, terwijl testosteron de talgproductie juist verhoogt.

Als je stopt met deze vormen van anticonceptie, is de hormonale acne die je ervaart gewoon je huid die reageert op het gebrek aan oestrogeen van de anticonceptie en de opleving van testosteron. "Als je stopt met de pil, verlies je het voordeel dat ze hadden tegen acne, waardoor je acne kan verergeren. Bovendien gaan je hormoonspiegels na het stoppen met de anticonceptiepil een aantal maanden door een aanpassingsfase, waardoor je acne juist in die periode veel kan komen opspelen." Aha!

Waarom je last kunt krijgen van haaruitval

Wist je dat haaruitval een veel voorkomende zorg is voor veel vrouwen? Het is een lastig onderwerp, want er zijn verschillenden soorten die allemaal door verschillende factoren worden beïnvloed. Enne, een zo'n factor is de anticonceptiepil. "Abrupte hormonale veranderingen, zoals na een bevalling of na het stoppen met de pil, kan lichamelijke stress veroorzaken. Deze vorm van stress kan er uiteindelijk voor zorgen dat je last krijgt van haaruitval", aldus King.

Maar het goede nieuws is dat deze vorm van haaruitval tijdelijk is. "Haren bevinden zich meestal in alle verschillende fasen van de haarcyclus, maar na deze stress wordt een groter percentage haren dan normaal samengevoegd. Dus wanneer het tijd is om uit te vallen, vallen er meer haren dan normaal uit." Wanneer dit meestal gebeurt? "Ongeveer twee tot vier maanden na de stress. Het goede nieuws is dat deze vorm van haaruitval omkeerbaar is, wat betekent dat het wel weer terug groeit!"

Beauty
  • mindbodygreen
  • iStock