Dit zijn de prachtigste reisbestemmingen in Kroatië

Zet het maar meteen op je bucketlist!

Kroatië

Nieuwe culinaire ontdekkingen doen, genieten van prachtige natuur en ondertussen ook nog eens wat zonnestraaltjes opvangen. Oh, traveling, how we miss you. Een van de bestemmingen waar we meteen naartoe willen reizen is Kroatië, een land met fabelachtige natuur, een zacht klimaat en de prachtigste zandstranden met zicht op dromerig blauwe water.

Gunstige bestemming

Kroatië bevindt zich dan wel aan de Adriatische zee, maar erg ver zijn we niet van het land verwijderd. Je hoeft er geen uren voor te vliegen, maar het is wel ver genoeg om een heus vakantiegevoel te ervaren. In minder dan twee uur vlieg je rechtstreeks vanuit Nederland naar een van de zonnige Kroatische bestemmingen en ook met de auto is die 1300 kilometer goed te doen. Leg jij ook meteen de reis naar het Zuidoost-Europese land af zodra het weer kan? Ga dan zeker bij een van deze drie plekken langs:

De Plitvicemeren in Kroatië, een pareltje dat je eigenlijk niet mag missen tijdens je bezoekje aan Kroatië. Fotocredit: Shutterstock.

Zadar

De charmante havenstad Zadar is misschien wel een van de meest bekende Kroatische steden. Geef ze eens ongelijk. In de oude stad heb je de leukste tentjes waar je langs kunt gaan voor een kopje koffie en net daarbuiten bevinden zich prachtige stranden – zoals het Kolovare strand met uitzicht op een helderblauwe zee – waar je kunt werken aan een sun kissed skin. Ook in de omgeving valt genoeg te doen. Zo liggen de beroemde Plitvicemeren maar op 1,5 uur rijden van de stad vandaan.

Kroatië is een favoriete bestemming van veel Nederlanders. Niet alleen omdat het er sprookjesachtig mooi is, maar ook omdat het er veilig is. Dit is ook wat Kim, Charley en Tess ondervonden. Zij brachten afzonderlijk van elkaar een bezoekje aan dit prachtige land en waren het over een aantal dingen unaniem eens: het is er prachtig en ze zouden er zeker weer naartoe reizen.

Kroatië is een enorm veelzijdig en toerist-vriendelijk land! Het Zuidoost-Europese land is rijk aan natuur, denk aan watervallen, prachtige kusten en bergen. Wanneer je wandelt door de mooie Kroatische steden voelt het alsof je 100 jaar teruggaat in de tijd. Daarnaast is het ook een goede uitvalsbasis voor het uitgaansleven, er zijn mooie hostels die pub crawls voor ons hebben geregeld. Ik heb mij nooit onveilig gevoeld, ook omdat er altijd veel backpackers zijn, zelfs toen wij er relatief laat in het seizoen waren. Bijna iedereen spreekt er Engels, en ook het openbaar vervoer is goed geregeld. Al met al, een echte aanrader!

Kim
Het prachtige Zadar. Fotocredit: Aleksandar Gospic.

Split

Split is de grootste en belangrijkst stad in de provincie Dalmatië en verdient zeker een bezoekje als gek bent op architectuur. Bezoek oude monumenten die op de UNESCO-lijst staan, zoals het paleis van Diocletianus (wat best wel de trots van Split genoemd mag worden), slenter door de sfeervolle smalle straatjes of poedel aan de Adriatische zee. Aan deze zee vind je prachtige zandstranden waar je kunt zonnebaden of een cocktail kunt drinken aan een van de vele beach bars.

Tijdens haar bezoek aan Split ontdekte Charley hoe fijn ze het land vond. De zonovergoten bestemming is voor de reiziger zeker voor herhaling vatbaar.

Je hebt in Kroatië veel stranden en de watervallen bij Split waren prachtig. Tijdens mijn vakantie voelde ik me altijd veilig en de mensen waren heel vriendelijk. Ik zou absoluut weer naar Kroatië gaan!

Charley over haar bezoek aan Split
Split, de grootste en belangrijkst stad in Dalmatië. Fotocredit: Shutterstock.

Istrië

Op z’n Nederlands noemen we deze provincie Istrië, maar in het Kroatisch noemen ze deze plek Istra. Het is de plek waar je wilt zijn voor een prachtige combinatie van de blauwe zee en groene natuur. Aan de kust kom je charmante havens met vrolijke vissersboten tegen en je hebt er de prachtigste stranden. En die stranden zijn zeker het ontdekken waard. Pitoreske baaien waar je uitkijkt op de zee en waar je verborgen grotten kunt tegenkomen. Enkele stranden die op de bucketlist mogen zijn Beach Njive, Cyclon’s Beach en Hawaii Beach. Laatstgenoemde doet z’n naam zeker eer aan! Ook Tess ontdekte tijdens haar vakantie de prachtige zee en de relaxte vibe.

"Kroatië is een veilig land dat een groot deel van het inkomen uit toerisme haalt. Mensen van alle leeftijden en uit verschillende landen gaan erheen om te genieten van de cultuur, de mooie zee en de historische steden. Wij hebben zelf voor Kroatië gekozen vanwege de mooie stranden, zeilen, lekker weer, en omdat je het land heel goed kunt leren kennen in twee weken!"

Tess
In Istrië kun je genieten van prachtige natuur. Fotocredit: Zoran Jelaca.

Glamping

Elk jaar trekken steeds meer Nederlanders naar de prachtige campings van Kroatië. Ook bovenstaande bestemmingen zijn populair voor een glamping-vakantie. De campings tillen glamping absoluut naar een hoger niveau met goed uitgeruste campsites die zich bovendien vaak aan of naast het strand bevinden. Zo kun je ook aan het einde van de dag nog wat zonnestralen opvangen. Ideaal!

Tijdens je vakantie is het belangrijk dat je je altijd veilig voelt, ook wat gezondheidsrisico's betreft. Kroatië heeft daarom verscheidene veiligheidsmaatregelen genomen om te zorgen dat je ook in coronatijd van een care-free vakantie kunt genieten. Voor je naar het land afreist, moet je bijvoorbeeld kunnen aantonen dat jij het coronavirus niet met je meedraagt. Dit kun je doen door onder andere een negatieve test te laten zien. Dat is wel even een extra stap, maar ook andere reizigers moeten dit doen, waardoor de kans ook kleiner is dat jij aan het virus wordt blootgesteld. Enne, wist je dat er extra versoepelingen zijn gekomen voor gevaccineerde mensen? Als je gevaccineerd bent kun je namelijk op dit moment zonder test naar Kroatië. Daarnaast doen accommodaties er alles aan om te zorgen dat het er zo schoon mogelijk is, dat er afstand gehouden kan worden en dat zeepdispensers voldoende aanwezig zijn.

Begint het je nu helemaal te kriebelen en wil je graag meer weten over de prachtige Kroatische natuur, stranden of campings? Win dan 'hier' meer informatie in.

De prachtigste glampings vind je in Kroatië. Fotocredit: Valamar.
Lifestyle
  • Croatian National Tourism
  • Riciardus