Deze tekenen wijzen erop dat je huid hunkert naar vitamine D 

Vitamine D is essentieel voor onze huid.

Lees ook

Een droge huid kan veroorzaakt worden door douchen met te heet water, door te veel zeep te gebruiken en door een gure wind. Maar wist je dat een vitamine D-tekort er ook voor kan zorgen dat de huidbarrière niet optimaal functioneert? Deze, en een aantal andere huidtekenen, wijzen erop dat je mogelijk met een vitamine D-tekort kampt.

Tekort

Ons lichaam maakt dankbaar gebruik van de vitamine D die we binnenkrijgen om zo calcium uit voeding op te nemen. Ook zorgt het ervoor dat onze spieren en het immuunsysteem naar behoren werken. Maar wist je dat vitamine D ook nodig is voor een gezonde en glowy skin? Als je er niet genoeg van binnenkrijgt of aanmaakt door de zon, vertoont je huid een aantal tekenen. Wij zetten ze op een rijtje.

Doffe huid

Een doffe teint kan een teken zijn van een tekort aan vitamine D, zo weet Dr. Clare Morrison. “Je teint kan er enigszins grijs uitzien, je huid is niet zo dik of soepel als gewoonlijk of je kunt donkere kringen onder de ogen hebben. Dit komt omdat de huid vitamine D nodig heeft voor de generatie van huidcellen”, vertelt Morrison aan Red Online.

Oneffen huid

Vitamine D heeft het vermogen om huidontstekingen te verminderen. Het kan acne, rosacea en puistjes daarom tegengaan. Als je hier juist wel last van hebt, kan het betekenen dat je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt of opneemt.

Fijne lijntjes

Fijne lijntjes voorkomen is helaas niet mogelijk. We krijgen er allemaal mee te dealen naarmate we ouder worden. Wel kan vitamine D het proces vertragen. “Het werkt als antioxidant en helpt het lichaam om vrije radicalen te bestrijden”, licht Morrison toe. Het zijn juist deze radicalen die fijne lijntjes en huidveroudering kunnen veroorzaken. “Een gebrek aan vitale vitamine D-bronnen kan resulteren in diepere en zichtbaardere lijnen.”

Droge huid

We noemden ‘m net al: de droge huid. Volgens Morrison is een droge, jeukende huid wellicht het duidelijkste teken dat je huid te weinig vitamine D krijgt. Als je hier te weinig van binnenkrijgt kan dit niet alleen een droge huid veroorzaken, maar ook eczeem. Dit heeft opnieuw te maken met het immuunsysteem dat nu eenmaal vitamine D nodig heeft om te functioneren.

Zweten

Een eerste teken van een vitamine D-tekort is zweten. “Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat je huid gaat zweten”, vertelt Morrison. Je zweet over je hele lichaam, dus ook je gezichtshuid zweet. “Hierdoor kan je huid droog en geïrriteerd worden en hiermee vergroot je de kans op puistjes.”

Meer vitamine D

De snelste manier om je vitamine D-inname te vergroten is door supplementen in te nemen. “Je kunt ook proberen om een vitamine D-olieserum op je huid aan te brengen”, voegt Morrison toe. Een smakelijke manier is bovendien om meer voedingsmiddelen te eten waarin de vitamine zit. Vitamine D zit onder andere in vette vis, vlees en in eieren.

Bron: Red Online, Voedingscentrum | Beeld: Faruk Tokluoğlu

Laatste nieuws

Zie ook