Zo krijg je de pre-covid dynamiek tussen jou en je partner terug

Veranderde de dynamiek tussen jou en je partner tijdens de pandemie? Dit is hoe je dat kunt resetten.

Sinds corona uitbrak ervoeren duizenden koppels meer druk in hun relatie. Door social distancing zaten we behoorlijk op elkaars lip. De dynamiek tussen samenwonende partners kreeg hierdoor veel te voortduren. Overdag collega’s, ’s avonds partners. Verschoof bij jou thuis ook de balans tussen jou en je partner? Dan kan dit stappenplan helpen om dat te resetten.

Stappenplan

Te erg op je partner bouwen, is niet gezond, zo stelt life coach Zoe Mallet. Toch deden we het het afgelopen jaar. De coach zag dat de balans tussen het werk- en privéleven zoekraakte, zeker onder stellen die samenwoonden. Zo waren we al snel elkaars beste vriend, psycholoog en collega. Nu de samenleving langzaamaan verder opengaat, is het volgens Mallet tijd om de dynamiek tussen jou en je partner te resetten. De coach stelde daarvoor het volgende korte stappenplan op.

Stel de dynamiek vast 

Ga samen met je partner in gesprek over de dynamiek in huis. Waar genoten jullie het afgelopen jaar van? Welke routines vond jij prettig en zou je graag willen behouden? Maar ook: wat vond je níet prettig? “Door naar elkaar antwoorden te luisteren, kun je betere grenzen vaststellen en nieuwe regels opstellen”, vertelt Mallet aan Happiful.

Neem jullie karakters onder de loep

Bespreek met je lief hoe jullie door corona zijn veranderd. Hoe waren jullie individueel voor corona en hoe zijn jullie nu? Welke dingen veranderden? Welke groei maakten jullie persoonlijk door en hoe groeiden jullie als stel? De antwoorden op deze vragen kunnen jullie gebruiken om te bepalen hoe jullie toekomst eruitziet.

Bespreek de liefde

Dat jij en je geliefde van elkaar houden, dat weten jullie best. Soms kan het daarentegen goed zijn om het uit te spreken, en dat gaat daarbij verder dan alleen een snelle ‘Ik hou van je’. “Vertel in je eigen woorden wat liefde en verlangen voor jou betekent”, raadt Mallet aan. En vertel aan je partner wanneer hij of zij veel liefde in jou losmaakt. Wat gebeurde er in deze momenten? En wanneer verlang je naar je partner? Bespreek ook in hoeverre verlangen een rol in jullie relatie speelt.

Plan deze nieuwe mijlpaal

Het afgelopen jaar zat zomaar uit eten gaan er niet in. Jubilea en feestelijke aangelegenheden werden daarom niet of nauwelijks gevierd. Plan daarom een celebration om te vieren dat jullie maar toch samen door de lockdowns zijn gekomen, want echt, zoiets mag zeker gevierd worden!

Bron: Happiful | Beeld: Andrea Piacquadio

Laatste nieuws